Speelschema: zijderoute, platformmedewerkers en migratie

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement debatteert over de Europese zijderoute en stemt over nieuwe regels die platformmedewerkers beter moeten beschermen. Frontexbaas Hans Leijtens gaat buurten bij de Europese Commissie.

Zijderoute

Het geopolitieke schaakspel is weer volop bezig. Naast de oorlog op het oostfront en de halve handelsoorlog op het westfront met de Amerikanen, zit Brussel ook nog met de handen in het haar over wat te doen met de Chinezen. In 2013 lanceerden zij hun Belt & Road Initiative, een gigantisch investeringsplan om in het buitenland infrastructuur uit te bouwen die de Chinese handel ten goede komt. Het project doet denken aan een moderne zijderoute.

Omdat Brussel er maar weinig voor voelt om nog meer economische macht aan de Chinezen af te staan, lanceerde de EU een gelijkaardig initiatief. Het Europees Parlement gaat vandaag in debat over dit Global Gateway-plan.

Platformmedewerkers

Steeds meer mensen werken voor platformbedrijven zoals Deliveroo en Uber. De arbeidsomstandigheden bij dit soort bedrijven zijn echter niet om over naar huis te schrijven: schijnzelfstandigheid en gebrekkige sociale bescherming tieren welig in de markt. Het Europees Parlement stemt vandaag over nieuwe regels die hier een einde aan moeten maken.

Migratie

De kersverse Frontexbaas Hans Leijtens gaat op de koffie bij Eurocommissaris voor Binnenlands Zaken Ylva Johansson. Nu migratie naar de EU weer in de lift zit en het op initiatief van het Zweedse voorzitterschap weer frontaal op de Europese agenda werd geplaatst, zal Johansson ongetwijfeld willen achterhalen hoe Leijtens haar kan helpen bij het verteren van dit hoofdpijndossier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie