Even een paar kleine weetjes. In Europa zijn ruim 200 talen, waarvan 24 officiële EU-talen en zo’n 60 regionale/minderheidstalen. Zondag is de Europese dag van de Talen. Het is een idee van de Europese Commissie en de Raad van Europa en bestaat sinds 2001. De bedoeling is om talen te beschermen en levend te houden. De Raad van Europa brengt ook elk jaar een rapport uit waarin staat hoe landen met talen omgaan. De laatste jaren is er veel kritiek op de manier waarop Nederland met het Fries omgaat.
Duitsland kiest, Europa kijkt
De kiezer in Duitsland mag uitmaken wie de opvolger van bondskanselier Merkel wordt. Zondag, vanaf 18.00 worden de eerste uitslagen verwacht. Als Duitsland er in slaagt om snel een nieuwe regering te vormen mag de nieuwe bondskanselier al op 5 en 6 oktober kennismaken met de andere EU-leiders, waaronder premier Rutte. Maar als de formatie langer duurt, zal Merkel gewoon als bondskanselier Duitsland vertegenwoordigen.
Opnieuw burgers aan het woord
En in Straatsburg wordt opnieuw een burgerraadpleging gehouden; oftewel de conferentie die zich buigt over de toekomst van Europa. Het gaat dit weekend vooral over hoe verder met de democratie, de rechtsstaat en veiligheid.