Vandaag is de tweede dag van het jongeren-event in Straatsburg, ook Nederlandse jongeren zijn op de trein gestapt. Na de muziek van vrijdagavond is het bewegen op zaterdagochtend. Van hockey tot ultimate frisbee en van cardio boxing tot hockey en als iemand geen zin in bewegen heeft is er altijd nog de workshop om een Europese app te maken. Het parlement in Straatsburg wordt vanmiddag een echt jeugd-parlement want dan kruipen de jongeren in de huid van de politici met debatten, moties en wie weet zelfs echte interrupties (dat mag niet in het huidige parlement). En voor wie het liever verslaat is er een workshop over radio maken. Allemaal te volgen via links op deze site.
Verkiezingen
Blijft de premier of stemt Tsjechië de huidige premier Babiš weg? Het zijn spannende verkiezingen waar ook door de Europese liberalen, waar de partij van Babiš lid van is, met grote belangstelling naar wordt gekeken. Ze zijn daar ernstig in verlegenheid gebracht door de onderzoeken naar fraudepraktijken en ook de onthullingen deze week in de Pandora papers, waarin zijn naam veelvuldig voorkwam.
Via drie verschillende brievenbusfirma’s, kocht hij twee villa’s en een kasteel aan de Franse zuidkust. Uit de documenten, die in Nederland door dagblad Trouw werden gepubliceerd blijkt dat Babis een lening verstrekte aan een bedrijf in de Britse Maagdeneilanden, die lening werd weer doorgegeven aan een bedrijf in Washington, om vervolgens weer uitgeleend te worden aan een brievenbusbedrijf in Monaco. Dat bedrijf kocht uiteindelijk het vastgoed aan. De verkiezingen kunnen online worden gevolgd op deze link.
Even afrekenen
En hier gaan we dit weekend meer van horen. Er is een belastingdeal, waardoor multinationals meer belasting gaan betalen. Het moet nog allemaal goedgekeurd worden, maar in principe zijn 130 landen het eens. Bedrijven die meer dan twintig miljard euro aan omzet hebben, gaan voortaan ook belasting betalen in het land waar ze die winst behalen. Het is afgelopen met het wegsluizen van geld, zodat niet of nauwelijks belasting wordt betaald. En Mathias Cormann (de man van de tweet) is de secretaris-generaal van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Ze noemen het zelf ook wel de deal van de eeuw. Wat dit betekent voor het Nederlandse vestigingsklimaat moet nog blijken.