Speelschema woensdag 8 september

2 min. leestijd

Wordt dit de dag van Esther de Lange?

Vandaag een Duitse mededeling met Hollandse gevolgen. Manfred Weber, de huidige fractievoorzitter van de grote christendemocratische fractie laat weten of hij de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement wil worden. Als Weber afziet van het voorzitterschap dan ligt mogelijk de weg open voor Esther de Lange (CDA) om deze zeer invloedrijke baan te krijgen. De andere kandidaat is Roberta Metsola uit Malta. Volgens eerder gemaakte afspraken heeft niet alleen Weber’s partij recht op die post, maar is hij zelf de aangewezen persoon. Weber werd ruim twee jaar geleden gepasseerd door de regeringsleiders die niet hem, maar de Duitse Von der Leyen benoemden tot voorzitter van de Europese Commissie.

Eurogroep

In de Tweede Kamer wordt vanochtend gedebatteerd over de komende Eurogroep. De ministers van Financiën reizen dan af naar Slovenië (het land is momenteel voorzitter van de Europese Unie) om daar ‘met de benen op tafel’ te praten over een aantal economische en financiële onderwerpen. De kamerleden willen van minister Hoekstra en staatssecretaris Vijlbrief weten wat er daar informeel wordt besproken, vanaf 10.15 uur kijk je hier mee. Minister Hoekstra blijft overigens thuis, want die heeft komend weekend een belangrijk CDA-congres.

Renew fractie

Uit Parijs komt er vandaag een verklaring wat de liberale Renew fractie het komend jaar wil bereiken. Ook VVD en D66 zijn hierbij aangesloten. De Renew fractie wil de democratie nieuw leven inblazen, meer innovatie en meer aandacht voor duurzame groei.

Commissie

En in Brussel houdt de Europese Commissie haar wekelijkse kabinetsberaad. De uitkomsten zijn meestal vanaf 13.00 via deze site te volgen.   

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie