Speelschema woensdag 29 september

2 min. leestijd

De Eurocommissarissen buigen zich vandaag tijdens hun wekelijkse kabinetsberaad over de laatste migratiecijfers. Volgens het CBS komen er minder migranten van buiten Europa. Volgens een onlangs gepubliceerd rapport van de Europese Rekenkamer werken de EU-landen nauwelijks samen om de problemen aan Europa’s buitengrenzen op te lossen. De Europese Commissie is van plan om vandaag ook met een actieplan tegen mensensmokkel te komen.

Meel in de mond

Niet alle Eurocommissarissen zijn aanwezig bij deze gesprekken, want de vicevoorzitters Vestager en Dombrovskis zijn in Pittsburgh voor de eerste bijeenkomst van de zogenoemde EU-VS-Raad voor Handel en Technologie. Echt voluit praten over de handel tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten kunnen ze niet, omdat Frankrijk nog steeds boos is op de Amerikanen, vanwege de nieuwe defensie-unie die het land samen met Australië en het Verenigd Koninkrijk heeft gevormd. De Eurocommissarissen mogen wel naar Pittsburgh maar kunnen niet al teveel zeggen: meel in de mond noemen we dat.

Wat hebben we nog?

Wat is er nog in voorraad? Komen we met de olievoorraad de winter nog door? De laatste tijd zijn er veel verhalen verschenen over de afnemende olievoorraad. Veel energiebedrijven zouden na de koude winter te lang hebben gewacht om de olie- en gasvoorraden aan te vullen in de hoop dat de prijs zou zakken. Vandaag komt Eurostat met cijfers over de daadwerkelijke hoeveelheid olie die de verschillende lidstaten in voorraad hebben.

Gala

Hoog bezoek. De Zweedse Eurocommissaris voor binnenlandse (EU-)zaken Ylva Johansson is vanavond in Den Haag. Zij heeft veiligheids-, en migratiebeleid in haar portefeuille en ook terrorismebestrijding en het mandaat van Europol. Johansson geeft een speech bij een bijeenkomst voor politiechefs vanuit heel Europa tijdens een gala diner bij Europol.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie