Speelschema | Waar is Wopke, de Belgen en de laatste dag in Straatsburg

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Wopke Hoekstra is vandaag in Luxemburg, de Belgen organiseren vandaag een informele bijeenkomst en in Straatsburg sluiten de Europarlementariërs de vierdaagse sessie af.

Waar is Wopke?

De Eurocommissaris is vandaag in Luxemburg. Hij is een dagje bij de Europese Investeringsbank (EIB). Op de agenda staan onder andere een ontmoeting met de nieuwe voorzitter van de bank, de Spaanse Nadia Calviño.

Het gesprek gaat vooral over de investeringen die de bank de komende tijd gaat doen, met name over de groene investeringen. 

De Belgen

De Belgen organiseren vandaag weer een informele bijeenkomst van de ministers die over de economie en concurrentie gaan. In Genk schuift minister van Economische Zaken Mickey Adriaansens aan om het onder meer over de toekomst van de interne markt te hebben.

De interne markt heeft een opfrisbeurt nodig, zo werd onder andere recent door werkgeversorganisatie VNO-NCW bepleit. Ook de ‘strategische autonomie’, dus meer aandacht voor producten die in de EU zijn gemaakt (in plaats van in China), staat op het menu in Genk.

Verder willen de ministers het onderzoeksprogramma Horizon Europe veranderen. Ook daar moet meer onderzoek in de EU zelf plaatsvinden. 

Laatste dag

Zo ergens tussen twaalf en twee uur is het geluid van rollende koffers weer massaal te horen op het ronde plein bij het Europees Parlement in Straatsburg. Voor de meeste politici en medewerkers zit het er dan op en haasten ze zich naar de trein of het vliegtuig om naar huis te gaan.

Maar eerst moet er gestemd worden. In ieder geval komt de Russische inmenging aan de orde, waar eerder al over werd gedebatteerd. Kijk voor de rest van de agenda hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie