Speelschema: vrouwenrechten, buitenlandse handel en Hongaarse cultuur

2 min. leestijd

Twee groepen Europarlementariërs die de eropuit trekken vandaag: de ene gaat naar Polen om het over vrouwenrechten te hebben en de andere gaat naar Hongarije om de cultuursector te bespreken. In de Tweede Kamer vindt er een debat over buitenlandse handel plaats.

Vrouwenrechten

Een groep woordvoerders van vrouwenrechten uit het Europees Parlement trekt naar Polen. Deze Europarlementariërs zullen discussiëren over vrouwenrechten en seksuele gezondheid. Ze ontmoeten leden van het Poolse parlement. Ook een bezoek aan de vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Gezin, Arbeid en Sociaal Beleid staat op de planning. Tot slot is er ook nog tijd om met verschillende ngo’s in gesprek te gaan. Zo staat er een gesprek met Federa op de agenda.

Buitenlandse handel

Ook de Nederlandse Kamerleden gaan zich vandaag met de Europese Unie bezighouden. Vandaag staat er namelijk een debat over buitenlandse handel op de agenda. Het eerste Europese thema is het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Zuid-Amerika (Mercusor). Omdat de Tweede Kamer grote ethische vraagtekens zet bij het klimaatbeleid van Brazilië, keurde ze dit akkoord eerder af. Nu Brazilië een nieuwe president heeft gekozen, liggen de kaarten anders.

Ook zullen de Kamerleden het hebben over het Europese standpunt omtrent de herziening van de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Op dit moment zijn die in strijd met de Europese klimaatplannen (Green Deal) omdat groene subsidies ook als oneerlijke staatssteun kunnen worden beschouwd. Tot slot komt er ook nog een nabeschouwing over de informele bijeenkomst van de Europese handelsministers die begin deze week plaatsvond.

Hongaarse cultuur

In Boedapest gaan Europarlementariërs in gesprek met de bevoegde beleidsmakers over de cultuur-, onderwijs- en mediasector. Die raken namelijk steeds meer politiek gekleurd in Hongarije. En dat botst natuurlijk met de Europese democratische waarden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie