Speelschema vrijdag 24 september

2 min. leestijd

Gaan of thuisblijven

Hoe boos is de Europese Unie op Amerika en Australië? Willen de 27-lidstaten solidair zijn met Frankrijk over het nieuwe defensieverbond van Amerika, Australië en het Verenigd Koninkrijk en een daad stellen? Die vraag ligt vandaag op het bordje van de ambassadeurs bij de Europese Unie. De Nederlandse ambassadeur Robert de Groot moet samen met z’n 26 andere collega’s proberen een oplossing te vinden. Frankrijk wil zelfs volgende week liever niet dat de Europese Unie in Pittsburgh aan tafel gaat met de Amerikanen om de start te vieren van nieuwe handelsgesprekken, al gaat deze bijeenkomst vooralsnog gewoon door.

De woede over het mislopen van een miljardencontract voor onderzeeboten zit de Fransen nog steeds dwars. De lidstaten zijn verdeeld over wel of niet naar Pittsburgh gaan. Nederland wil in principe op de pauzeknop drukken, maar om de start van de besprekingen waar nog niet onderhandeld wordt af te blazen, vindt het kabinet wel heel erg drastisch. Voer voor diplomaten om dit in goede banen te leiden.

New York

Een oplossing vinden, dat proberen ook de Europese leiders die op bezoek zijn in New York voor de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties. Na het nachtwerk in de Tweede Kamer spreekt premier Rutte vandaag (laat) de zaal toe. Ook de voorzitter van de Europese Raad, de Belg Michel, komt in actie.

Welke taal spreken we?

Daar komt vandaag antwoord op van het Europees bureau voor de Statistiek Eurostat. Ze hebben bijgehouden welke talen we leren in Nederland en de andere EU-lidstaten. Verder komen er vandaag cijfers over het aantal asielzoekers in het laatste kwartaal.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie