Speelschema: Vrede in het Midden-Oosten, rechtsstaat in Griekenland en migratie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Genoeg te doen in Brussel. Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) praat over vrede in het Midden-Oosten en de EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen bij elkaar om het te hebben over migratie. In Athene is Sophie in ‘t Veld (D66) om de rechtsstaat onder de loep te nemen en in Zweden hebben EU-ministers het over ontwikkelingssamenwerking.

Vrede in het Midden-Oosten

Gisteren ging het nog over tuinbouw, vandaag over vrede tussen Israël en nabijgelegen Arabische landen. Tijdens een seminar van de European Coalition for Israel spreekt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen.

Hij vindt dat de EU de Palestijnen kan helpen door voorwaarden te stellen aan de honderden miljoenen euro’s EU-subsidie die elk jaar naar de Palestijnse Autoriteit gaan. “De gewenste vrede in de regio is alleen mogelijk als de EU niet langer toelaat dat de Palestijnse Autoriteit de subsidie direct of indirect gebruikt voor aanslagen en haatzaaiend schoolmateriaal”, zegt Ruissen.

Bezoek aan Athene

Het Europees Parlement bezocht de hoofdstad van Griekenland, Athene, om daar met regeringsfunctionarissen te spreken over de rechtsstaat en de mensenrechten. Vandaag houden de aanwezige Europarlementariërs een persconferentie over hun bevindingen.

De christendemocraten bleven thuis. Ze vonden het bezoek ongepast omdat het zo dicht bij de verkiezingen plaatsvindt en kort na het zware treinongeluk waarbij tientallen mensen omkwamen.

Sophie in ‘t Veld ging wel. Volgens haar proberen de christendemocraten het bezoek te dwarsbomen. Ze zijn namelijk lid van dezelfde Europese politieke familie als de Griekse regering.

Eric van der Burg

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag bij elkaar. Gelijkgezinde ministers van onder andere Frankrijk, Duitsland en België hebben voorafgaand aan de vergadering samen een diner. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg is gastheer.

Ze gaan het hebben over de Dublinakkoorden. Daarin is opgenomen hoe Europese landen moeten omgaan met de registratie en de opvang van asielzoekers. Zo moeten landen waar asielzoekers aankomen het asielproces op zich nemen, maar moeten andere landen helpen met de opvang.

Op dit moment werkt het niet zoals het moet en daarom wil Nederland verandering zien. Op welke manier dat precies moet gebeuren, moet nog besloten worden.

Ontwikkelingssamenwerking

In Zweden komen EU-ministers van Ontwikkelingssamenwerking informeel samen. De ontmoeting begint met een diner waarna ze in gesprek gaan over ontwikkelingssamenwerking.

Daarbij gaat het over gezondheidsstrategie en schuift de Wereldgezondheidsorganisatie aan. Maar het zal ook gaan over ontwikkelingsbanken, die alleen geld lenen aan regeringen. Ze willen het hebben over de rol van deze banken in zaken als de opwarming van de aarde, pandemieën en gewapende conflicten. Ook staat op de agenda een gesprek over de wederopbouw van Oekraïne.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie