Speelschema: Voor- en nabesprekingen

2 min. leestijd

Het is een vast ritueel elk half jaar. De nieuwe voorzitter ontvangt eerst de Europese Commissie en gaat daarna in debat met het Europees Parlement over de plannen voor de zes maanden dat ze de baas zijn. Zo ook vandaag, vorige week hadden we al het bezoek van de Europese Commissie aan Praag, en nu komt Praag naar Straatsburg. Het Europees Parlement wil alle belangrijke debatten het liefst in Straatsburg houden..

En naast aanmoedigingen en loftuitingen zal er ook kritiek klinken in de vergaderzaal. Meestal van politici die vinden dat het niet snel genoeg gaat met bepaalde onderhandelingen. Zo zal Agnes Jongerius (PvdA) zeggen dat er wel een tandje bijgezet kan worden als het over het sociale Europa gaat. “Na het succes van de Fransen met het minimumloon, schieten de Tsjechen weer te veel in de stand waarin niks wordt gedaan.” Ook Mohamed Chahim (PvdA) is bang dat er weinig haast wordt gemaakt met de vorige klimaatonderhandelingen.

Een evaluatie

Vast ritueel is ook de terugblik op de Europese top die is gehouden. Het was top nummer 250 trouwens (met dank aan Jan Werts die het voor het Montesquieu Instituut allemaal bij houdt). Het Europees Parlement heeft er weinig over te zeggen. Het is de Tweede Kamer die premier Rutte op pad stuurt met opdrachten. Overigens is het in het Nederlandse parlement andersom. De Tweede Kamer stuurt premier Rutte op pad met een aantal opdrachten, maar houdt nooit een debat over de vraag of het allemaal gelukt is.

Subsidies

Hebben de subsidies die het zogenoemde LEADER-programma heeft gegeven aan projecten op het platteland, nut gehad? Is het bestuur er beter van geworden, heeft het geleid tot wat wordt genoemd een beter sociaal kapitaal; oftewel projecten die zorgen voor meer samenhang in de dorpen en steden in de landelijke gebieden? De LEADER-subsidies zijn onderzocht door de Europese Rekenkamer. Niet in Nederland overigens, maar wel in Tsjechië, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slowakije en Zweden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie