Speelschema voor dinsdag 14 september

2 min. leestijd

De blauwe kaart

We kennen de gele kaart, de rode kaart, maar er is ook een blauwe kaart. In België wordt de blauwe kaart gegeven als een speler bijzonder sportief is, dus een beloning. En de politiek praat vandaag ook over een beloning. De blue card is een document waarmee vluchtelingen worden uitgenodigd om in de Europese Unie te komen werken. Het document bestaat al langer, maar de regels zijn veranderd, waardoor het makkelijker wordt om hoogopgeleide werknemers naar Europa te halen en dus moet het Parlement er over stemmen. Lees meer hier.

Klimaatverandering

Overstromingen, bosbranden, droogte en andere natuurrampen staan centraal tijdens een debat over klimaatverandering in Straatsburg. Vera Tax van de PvdA die zelf in Venlo woont en het water van dichtbij hoger en hoger zag worden, wil dat de getroffen gebieden geld krijgen uit het EU-solidariteitsfonds. Tom Berendsen (CDA) die ook het woord zal voeren sluit zich daarbij aan.

Naar de BAR

De BAR mag open van het Europees Parlement. BAR is een van die vele Europese afkortingen. Het staat voor Brexit Adjustment Reserve, oftewel een pot met geld voor iedereen die last heeft van de Brexit. Over wie dat allemaal zijn, is lang gesproken, want elk land meende heel veel geld uit de miljardenpot te moeten krijgen. Uiteindelijk krijgt Nederland rond de 700 miljoen euro vooral voor de vissers. De onderhandelingen zijn klaar, vanavond nog één keer een debat en dan stemmen. De uitslag is woensdag.

Eerste Kamer

De Senaat gaat vandaag het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada bespreken. Het is nog geen afrondend debat, het vindt plaats in een speciale commissie. Na jarenlang onderhandelen is CETA-verdrag (Comprehensive Economic and Trade Agreement) in 2016 ondertekend. Bijna het hele verdrag is voorlopig in werking getreden. Alleen het geschillenmechanisme waarmee conflicten tussen bedrijven en overheden kunnen worden opgelost, wordt nog niet toegepast, vooral omdat er in Nederland veel bezwaar tegen is.
Zelf het verdrag nog eens nalezen? Dat kan hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie