Speelschema | Von der Leyen in Washington, natuurministers in Boedapest en ontbijten met Wopke

Wat speelt vandaag in Europa en daarbuiten? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(bron foto: iStock)

De NAVO-top in Washington dendert door. Ondertussen staat Hongarije in het middelpunt van de belangstelling. Daar vindt een informele bijeenkomst van de milieuministers plaats. In dezelfde stad ontbijt Eurocommissaris voor Klimaatactie Wopke Hoekstra met de Deense minister van Klimaat.

NAVO-top gaat door

Het is inmiddels de derde dag van de NAVO-top. De dag begint weer met een kort mediamomentje voor de wereldleiders. Daarna zijn er gesprekken met Charles Michel en Ursula von der Leyen als vertegenwoordigers van de Europese Unie. Niet lang daarna bespreekt men in de NAVO-Oekraïne-raad de situatie in Oekraïne. Die raad werd vorig jaar opgericht om de samenwerking met Oekraïne te verbeteren en Oekraïnes weg naar NAVO-lidmaatschap te ondersteunen.

Groen gepraat in Hongarije

In Hongarije komen de Europese ministers van Milieu bij elkaar. Althans, dat hoopt Hongarije. Aan het begin van de week zouden de ministers van Economische Zaken daar ook bij elkaar komen, maar slechts een paar ministers kwamen daadwerkelijk opdagen. De meesten stuurden een ambtenaar in hun plaats. Dat komt omdat veel lidstaten de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China afkeuren. De vraag is dus maar of er vandaag wel animo is onder de Europese ministers.

Mochten de ministers op komen dagen, dan zullen ze het hebben over competitieve circulaire economie, het waterbeheer, grensoverschrijdende luchtvervuiling en het financieren van de groene transitie. 

Ontbijten met Wopke

Eurocommissaris Wopke Hoekstra is vandaag ook in Boedapest te vinden. Daar ontbijt hij met de Deense minister van Klimaat en de baas van de Europese Klimaatstichting. Dat is een lobbyorganisatie, gevestigd in Den Haag, dat zich op Europees niveau inzet voor meer klimaatbeleid.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie