Speelschema | Volle laatste campagnedag met veel activiteiten en debatten

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
Elections in Europe concept. 27 ballot boxes with the European Union flag and the flags of the 27 member countries a ballot in each slot. Expandable to all sides for copy space. Isometric

Het is vandaag de laatste campagnedag voor de Nederlandse partijen. Morgen mogen de Nederlanders kiezers als eerste naar de stembus. In de dagen daarna volgt de rest van de Europese lidstaten. Op deze dag zijn de kandidaten voor het Europees Parlement nog druk bezig met campagne voeren en staat de dag vol gepland met activiteiten en debatten.

NOS-slotdebat

Vanavond om half negen zendt de NOS het slotdebat uit. De lijsttrekkers van de negen grootste partijen zijn hiervoor uitgenodigd. Per ronde gaan steeds drie lijsttrekkers in discussie over thema’s als oorlog in Europa, migratie en landbouw. NOS-EU-correspondent Kysia Hekster geeft achtergrondinformatie en er komen ook kiezers aan het woord. Het debat is live te volgen op NPO 1.

Europa Draait Door

In Nijmegen organiseert de VPRO-podcast Europa Draait Door een speciale avond over de Europese verkiezingen. In De Vereeniging in Nijmegen gaan presentatoren Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit in gesprek met oud-militair Mart de Kruif. De Europese kennis van het publiek wordt getest via een quiz en de heren gaan het hebben over belangrijke onderwerpen zoals het lidmaatschap van Oekraïne, de Europese klimaatplannen en Europese veiligheid. De Europa Draait Door verkiezingsshow vindt plaats van 20.15 tot 21.50 uur. Tickets zijn te krijgen via deze link.

Anja en Anja in debat

Lijsttrekkers Anja Haga (ChristenUnie) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn niet uitgenodigd bij het NOS-slotdebat. Daarom gaan ze nu met elkaar in debat. In debatcentrum de Balie in Amsterdam debatteren de twee lijsttrekkers een uur lang over een aantal relevante Europese thema’s, van landbouw tot veiligheid. Het debat in de Balie vindt plaats van 19:00 tot 20:00 uur en is te volgen via YouTube

Journalist Caroline de Gruyter over de Europese verkiezingen

Ook in de Balie in Amsterdam, schrijver, journalist en EU-correspondent Caroline de Gruyter spreekt over de Europese verkiezingen. Er zal onder meer worden gesproken over de Nederlandse desinteresse naar Europa, maar ook of Europa de ruk naar rechts maakt. En zo ja, wat dat betekent voor de crisissen waar Europa voor staat: de dreiging van Rusland, de migratiecrisis en de gevolgen van klimaatverandering. De avond begint om 20.30 uur en tickets zijn verkrijgbaar via deze link.

Debat jonge kandidaat-Europarlementariërs

In Den Haag organiseert Jong Nieuwspoort een verkiezingsdebat tussen jonge kandidaat-Europarlementariërs. Lennart Salemink (VVD), Elmar Smid (GroenLinks/PvdA), Ellen Mok (D66), Sjoerd Wijnsma (CDA), Sacha Muller (Volt) en Inge-Marie de Boer (JA21) zijn aanwezig. Ze gaan met elkaar in debat over onder andere cyberveiligheid, ondernemen en klimaat. Het debat begint om 19:00 uur, tickets zijn te krijgen via deze link.

Verkiezingsnacht in Amsterdam

In de Tolhuistuin in Amsterdam wordt voor de Europese verkiezingen een speciale verkiezingsnacht gehouden. Veel organisaties zijn aanwezig voor een levendige avond. Zo speelt theatergezelschap de Kiesmannen de Grote Europa Show, laat Stem op een Vrouw je speeddaten met vrouwelijke kandidaten en vertelt de Nationale Jeugd Raad je meer over Europese politiek. De verkiezingsnacht is van 21:00 tot 01:00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie