Speelschema: vis, verloning en videogames

Ministers Adema en Hoekstra treffen hun Europese collega’s vandaag in Brussel. De Europarlementariërs togen weer naar Straatsburg, voor onder andere nieuwe regels voor platformmedewerkers.

2 min. leestijd
Homecoming: Tired fishermans ships approaching after a hard day, Le Guilvinec,Brittany, France

De Landbouwministers houden vandaag een jaarlijkse traditie in stand. Voor de kerstvakantie bepalen de lidstaten samen wie in het nieuwe jaar waar mag vissen. De visserijrechten voor 2023 worden nauwkeurig verdeeld, het gaat dan om EU-wateren maar ook de gebieden daarbuiten: de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Die verdeling gaat niet uit de losse pols: de ministers hebben een voorstel gekregen van de Europese Commissie en nemen stapels onderzoek, meerjarenplannen en visserijdoelen mee naar Brussel. Landbouwminister Piet Adema is erbij. Hij heeft een drukke dag, want op zijn agenda staat ook een afspraak met Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat).

Collegaminister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is vandaag ook in Brussel voor een bespreking met zijn Europese collega’s. Op de agenda: vergaderen met de vrienden uit het oosten. Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië en Oekraïne, landen van het zogeheten Oostelijk Partnerschap van de Europese Unie, schuiven aan.

Straatsburg

De Europarlementariërs reizen vandaag weer af naar Straatsburg voor hun vergaderingen. In commissieverband stemmen de volksvertegenwoordigers daar over een nieuwe richtlijn voor platformmedewerkers. Mensen die bij bijvoorbeeld Deliveroo of Uber werken als bezorger of chauffeur, moeten met de nieuwe regels meer rechten krijgen. Ze worden nu door bedrijven vaak behandeld als freelancers, terwijl uit onderzoek blijkt dat 5,5 miljoen van hen waarschijnlijk onterecht zo gezien worden. De nieuwe regels die het Europees Parlement zou willen invoeren moeten de grens tussen zelfstandigen en werknemers duidelijker maken.

Ook onderwerp van stemming: consumentenbescherming in videogames. Europarlementariërs maken zich zorgen over hoe gemakkelijk kinderen met stevige reclames worden aangemoedigd om de bankrekening van hun ouders, bewust of onbewust, leeg te trekken. De commissie interne markt en consumentenbescherming buigt zich vandaag over maatregelen om dit te voorkomen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie