Speelschema | Videobellen over begroting en migratiedebat

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Banknotes and coins in front of the flag of the European Union

Met de kerstvakantie om de hoek pakt ook Brussel haar koffers. Helemaal uitgestorven is de Europese wijk echter nog niet. Vandaag bespreken de ministers onder andere de nieuwe EU-begroting. Ook in de Tweede Kamer vindt nog een fel debat over migratie plaats.

Videobellen over begroting

De Europese ministers van Financiën houden vandaag een extra bijeenkomst om tot een compromis te komen over de nieuwe begrotingsregels. Daar komen ze tot nu toe niet uit.

Met de kerstdagen om de hoek begint de tijd te dringen. De onderhandelingen met het Europees Parlement kunnen pas beginnen wanneer ook zij hun standpunt hebben ingenomen. Met de verkiezingen in het nieuwe jaar blijft daar maar weinig tijd voor over. Dus gaan ze nog één keer met elkaar om de (online) tafel.

Sigrid Kaag, minister van Financiën, vertelde na de vorige poging afgelopen maand al dat de overeenkomst nu bijna rond is. Wie weet dat de kerststemming (en eindejaarsmoeheid) nog een verzachtende uitwerking heeft tijdens de gesprekken over de laatste details.

Migratiedebat

Verder is er in de Tweede Kamer vandaag een lang debat over het asielbeleid. Hard nodig, want dat loopt al tijden behoorlijk spaak. Er zijn dringend meer opvangplekken nodig, maar die zijn maar moeilijk te vinden. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) belt dagelijks gemeenten om ze over te halen meer migranten op te nemen.

Het recente VVD-debacle over zijn spreidingswet – hard nodig om de druk op onder andere Ter Apel te verlagen – zal hem dan ook nog niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Aan opstappen denkt hij echter niet, en dus gaat hij stug door met zijn werkzaamheden.

Er komen vandaag dus veel zaken aan bod, van hoe de doorstroom beter geregeld kan worden, tot leefomstandigheden van migranten en veiligheidsrisico’s. Verder wordt er gesproken over wie patiëntendossiers mag openen bij behoefte aan medische zorg. Ook wordt er gekeken of de IND gegevens mag delen met het OM in het geval van een zware veroordeling.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie