Speelschema: Verpakkingen, migratiepact en Mathieu Segers

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Vandaag en morgen onderhandelen het Europees Parlement en de EU-lidstaten opnieuw over het Asiel- en Migratiepact. In de eerdere onderhandelingen op 7 december werden enkele kleinere compromissen bereikt, maar bleef een akkoord uit. Over veel hete hangijzers is nog geen compromis bereikt, zoals hoe precies migranten worden verdeeld over de lidstaten in tijden van grote drukte, wat te doen als er gezinnen met kinderen aan de grens staan en de mogelijkheden voor screening.

Pact over verpakkingen

Bij de Europese Milieuministers staan verpakkingen en verpakkingsafval op de agenda. Het doel is verpakkingsafval te voorkomen, hoogwaardige recycling te stimuleren en een markt voor secundaire grondstoffen tot stand te brengen. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat consumenten beter geïnformeerd worden, het bedrijfsleven nieuwe kansen krijgt en de EU minder hoeft te importeren.

De laatste week voor het kerstreces zijn de Europarlementariërs uitgevlogen naar alle windrichtingen; ze zijn op reis van India tot Thailand en Malawi.

Adieu Mathieu

Aan zijn laatste reis begon dit weekend hoogleraar Mathieu Segers (foto), hij is overleden op 47-jarige leeftijd. Sinds 2019 was Segers naast hoogleraar Europese geschiedenis en Europese integratie ook wetenschappelijk hoofd van studio Europa Maastricht. De Maastrichtenaar wist een enorme kennis te koppelen aan een schep analytisch vermogen en kon dat in heldere taal verwoorden. Hij kon meeslepend vertellen over hoe hij als kleine jongen langs de hotels in Maastricht liep in de hoop een glimp op te vangen van de toenmalige leiders die in zijn stad over het verdrag van Maastricht aan het onderhandelen waren. Vanavond tijdens de opnames van zijn podcast ‘Café Europa’ in het Haagse Paard zal worden stilgestaan bij zijn overlijden. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie