Speelschema: vermogende criminelen en minister Hoekstra in gesprek met China

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Chinese cargo containers on map of Europe. Import of chenese goods concept. 3D rendered illustration.

Crimineel geld

Boeven opgepast: de kans is groot dat het makkelijker wordt crimineel vermogen terug te vorderen. In het Europees Parlement gaan Europarlementariërs die zich bezighouden met burgerlijke vrijheden vandaag stemmen over het versterken van de bestaande regels. Wanneer het voorstel aangenomen wordt, kunnen lidstaten sneller en makkelijker crimineel geld in beslag nemen.

De beloning is niet mis, in totaal gaat er zo’n 140 miljard euro per jaar om in de Europese georganiseerde misdaad. In vergelijking lag het gehele budget van de Europese Unie in 2023 op 186 miljard.

Hoekstra naar China

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is vandaag en morgen op bezoek in Peking. Heel gezellig zal het niet worden. Onder andere de vriendschappelijke verhouding tussen China en Rusland, de uit de hand lopende spanningen rond Taiwan en de exportbeperkingen liggen op tafel.

De Nederlandse toon richting China is de afgelopen jaren steeds minder vriendschappelijk geworden. Men ziet het land steeds meer als een economische en ideologische bedreiging. Ondanks deze beschuldigingen is de verwachting dat China, behalve fel ontkennen, niet heel veel speelruimte heeft.

Er is belang bij de relatie met Nederland goed te houden om de toegang tot onze chiptechnologie niet te verliezen. Geen gesprek om tot grootse doorbraken te komen, maar een gesprek om in gesprek te blijven dus.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie