Speelschema | Verkiezingen afgelopen, Wopke in Zweden

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

En toen waren ze alweer voorbij, de Europese verkiezingen. Op deze day after druppelen de laatste uitslagen nog binnen. En dan kan het echte werk beginnen, hoe gaan de nieuwe Europese fracties eruit zien? Verder is klimaatcommissaris Wopke Hoekstra vandaag op bezoek in Zweden.

Verkiezingen

Vandaag worden journalisten in het Europees Parlement alvast op de hoogte gebracht van wat er de komende tijd te gebeuren staat. Tijdens een briefing krijgen ze nog een keer de voorlopige verkiezingsuitslag voorgelegd. Ook worden ze te woord gestaan door de woordvoerders van de politieke fracties in het Parlement.

Het is het begin een chaotische tijd. Terwijl veel kandidaten nog op zekerheid wachten – er moeten immers nog voorkeurstemmen geteld worden – gaan delegatieleiders vanaf vandaag al onofficieel met elkaar rond de tafel. Er zijn belangrijke functies te verdelen. De voorzitter van het Europees Parlement bijvoorbeeld, maar ook belangrijke posities in alle commissies binnen het Parlement.

Wopke op de Zweedse koffie

Verder staat Eurocommissaris Wopke Hoekstra van Klimaatactie vandaag een druk programma te wachten in Zweden. Hij zal daar vandaag en morgen in gesprek gaan met een scala aan nationale vertegenwoordigers en belanghebbenden. Op de eerste dag van zijn bezoek zal hij eerst de President en CEO van SAS Group ontmoeten, gevolgd door een ontmoeting met voormalig premier en minister van Financiën, Magdalena Andersson.

Echter, zijn agenda beperkt zich niet tot vergaderzalen. Hoekstra zal ook de Tallbacka school in de gemeente Solna bezoeken, waar hij met jonge studenten zal praten over het belang van klimaatactie voor hun toekomst.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie