Speelschema: Veel Europese financiën vandaag

3 min. leestijd
(Bron foto: EP Multimedia)

Minister van Financiën Eelco Heinen bereidt zich in Den Haag voor op de laatste Eurogroep van het jaar. ECB-voorzitter Christine Lagarde staat het Europees Parlement te woord over de economische situatie, waarbij vooral de Duitse industrie en Franse begrotingsperikelen zorgen baren. Ook buigen de Europarlementariërs zich over de begroting van de EU-agentschappen en komt de dreiging van Iran aan bod tijdens een speciale conferentie van de SGP.

Eurogroep

De Europese ministers van Financiën komen volgende week voor de laatste keer dit jaar bij elkaar in Brussel. Minister van Financiën Eelco Heinen gaat vandaag alvast in debat met de Tweede Kamer over die bijeenkomst. Volgende week zal hij onder meer de Britse minister van Financiën Rachel Reeves ontvangen voor een gesprek over handel en economische samenwerking. Nu het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer is, blijft het belangrijk om goede contacten te onderhouden met deze belangrijke handelspartner.

Daarnaast staat er een flinke stapel andere onderwerpen op de agenda. De ministers gaan praten over de hervorming van de douane-unie, nieuwe regels voor energiebelasting en de laatste stand van zaken rond de steun aan Oekraïne. Ook buigen ze zich over het jaarverslag van de Europese Rekenkamer en bespreken ze hoe de economie in de eurozone ervoor staat.

Lagarde in Brussel

Ook de voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde gaat vandaag in debat over hoe de economie ervoor staat. Maar dan niet met Kamerleden, maar met Europarlementariërs. Want hoewel het met de inflatie steeds beter lijkt te gaan, trekken er zich donker wolken samen over de Duitse industrie. 

Ook in Frankrijk rommelt het. Een motie van wantrouwen voor de regering Barnier dreigt, nu hij zonder de steun van het Franse parlement zijn bezuinigingsbegroting heeft ingediend die de Franse financiën op orde moeten brengen. Als de financiële markten zich volledig tegen Frankrijk zouden keren, moet de ECB misschien te hulp schieten. 

“We moeten koste wat kost voorkomen dat de ECB weer ingrijpt door bijvoorbeeld Frans staatspapier op te kopen”, vertelt NSC-Europarlementariër Dirk Gotink. “Wat ons betreft laat ECB-president Lagarde hierover geen twijfel bestaan.’’

Begroting EU-agentschappen

Ook moeten Europarlementariërs vandaag de begroting van de 44 EU-agentschappen goedkeuren. Dat gaat van de Europese grenswacht Frontex tot de in Amsterdam gevestigde medicijnenwaakhond EMA. Samen hebben die agentschappen zo’n 2,5 miljard euro van de Europese begroting ter beschikking. 

Iran

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen is bezorgd over de dreiging van Iran voor Israël en Europa. Hij organiseert vandaag een conferentie met experts in het Europees Parlement over het thema.