Speelschema | ‘VE-Day’, EU-stemwijzer en leren over Europa

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Vandaag is het een rustige dag, niet alleen in Nederland. In veel landen wordt op 8 mei ‘VE-Day’ gevierd. De dag dat de nazi’s zich officieel overgaven. In Nederland vieren we dat op 5 mei. In Nederland staat de campagnemolen wel even stil na een paar drukke dagen. Veel lijsttrekkers en prominenten verzamelen zich namelijk in De Haag voor de lancering van de StemWijzer. Ook is er genoeg te beleven als je meer wil leren over Europa.

Stemwijzer

ProDemos lanceert vandaag officieel de StemWijzer voor de aankomende Europese verkiezingen in Den Haag. Bij de lancering zijn veel lijsttrekkers die ter plekke het mogen invullen om te checken hoe goed ze hun eigen standpunten kennen. Daarna kan iedereen de StemWijzer invullen en erachter komen welke partij het meest overeenkomt met je standpunten op stemwijzer.nl.

Amsterdam

In Amsterdam valt het meeste te beleven. Daar vindt twee keer de Grote Europashow van de Kiesmannen plaats. In de show bereiden ze je in 1,5 uur voor op de aankomende Europese verkiezingen. Meteen daarna kan je door naar de EuropaNacht in Paradiso. Daar kan je uitgebreid vieren dat het de volgende dag EuropaDag is. Er valt te dansen en te drinken, maar er wordt ook gesproken over kunstmatige intelligentie, nachtcultuur en het belang van de verkiezingen.

Utrecht en Zeeland

In Utrecht geven ze ook aandacht aan de Europadag. In de Domkerk vindt de Europadag Viering plaats. Er wordt aandacht besteed aan de rol van Utrecht in de vorming van de EU. Daarnaast is er een wandeling door de stad en een afsluitende pubquiz in de kerk.

In Zeeland wordt er specifiek aandacht gegeven aan jongeren en de EU. In Terneuzen wordt verteld waarom de EU belangrijk is, samen met professor Hendrik Vos en VRT-journalist Rob Heirbaut. Rosa Groen en Laurence Guérin van Hogeschool Holland praten de middag aan elkaar. Ook kan je een Europese treinticket of bioscooptickets winnen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie