Speelschema Van Davos naar Den Haag

2 min. leestijd

Premier Mark Rutte is vandaag in Davos op het Wereld Economisch Forum. Vroeg om 9 uur spreekt hij over schoon water en hoe we dat ook in de toekomst kunnen behouden. Om 10 uur neemt hij deel aan een discussie over Europese eenheid in een verstoorde wereld. Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank, laat in de loop van de ochtend zijn licht schijnen over de gevolgen van de inflatie. Ook Feike Sijbesma (Philips) spreekt nog, evenals minister Karien van Gennip.

Vliegen

Thuis in Den Haag staat transport op de agenda. Vanaf 10 uur komen deskundigen langs om te praten over de verduurzaming van de luchtvaartindustrie. Het gaat onder andere over bijmengen. Nederland wil dat acht procent van de brandstof (kerosine) klimaatvriendelijk is, dus zonder CO2-uitstoot. De Europese Commissie gaat nu uit van vijf procent en er zijn landen die zelfs dat percentage aan de hoge kant vinden. Deskundige van de TU Delft en vertegenwoordigers van verschillende bedrijven die zogenoemde synthetische kerosine maken, komen langs.

Waterstof

Daarna wordt in de Tweede Kamer de transportraad van volgende week besproken. Nederland wil daar gas geven en een aantal belangrijke besluiten nemen. Zo ligt een Europees voorstel klaar om de infrastructuur voor waterstof nu al vast aan te leggen. Nederland wil een zogenoemd Europees basisnetwerk uitrollen. Dat betekent leidingen aanleggen (geschikt maken) zodat andere landen daarop kunnen aansluiten. Op de kaart die Nederland in gedachten heeft worden Groningen en Rotterdam belangrijke havens, waar de waterstof aan land komt. Maar niet alle lidstaten zijn even enthousiast als Nederland en staan op de rem. Het debat begint om 16 uur.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie