Speelschema | Uitwerking migratiepact, fractievergadering ECR en commissiedebat defensie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Frontex)

Het nieuwe kabinet lijkt steeds dichterbij te komen. De huidige demissionaire bewindspersonen zijn bezig met hun laatste taken als minister of staatssecretaris. In Brussel geven de verantwoordelijke Eurocommissarissen een persconferentie over het gesloten migratiepact. Ook komt de ECR-fractie bijeen voor overleg na de verkiezingen. 

Hoe verder met migratiepact?

Eurocommissarissen Schinas (bevordering Europese levenswijze) en Johansson (Binnenlandse Zaken) geven een persconferentie over het migratiepact dat is gesloten door de Europese Unie. De lidstaten hebben in mei van dit jaar ook het migratiepact goedgekeurd. De Europese Commissie is daarna aan de slag gegaan met de uitwerking ervan. Vandaag presenteert de Commissie de eerste plannen.  

Fractiebijeenkomst ECR

De leden van de Europese conservatieve fractie ECR komen vandaag bijeen na de Europese verkiezingen van afgelopen weekend. De conservatieve fractie in het Europees Parlement wint volgens de laatste prognose vier zetels en wordt daarmee de vierde fractie in het Parlement. De fractie zal vandaag onder meer spreken over eventuele samenwerking met de rechtse ID-fractie. Bij die fractie zijn partijen aangesloten als de PVV en het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen.  

Commissiedebat over defensie

Tweede Kamerleden praten vandaag met demissionair minister van Defensie Ollongren over de MIVD en cyber. Met steeds meer cyberaanvallen vanuit het buitenland moet Nederland zich hierop kunnen voorbereiden. De Kamerleden en de minister gaan het onder meer hebben over het jaarverslag 2023 van de MIVD en het optreden van Defensie binnen de cyber. Het kan vandaag wel eens een van de laatste commissiedebatten voor Ollongren zijn. Over twee weken moet er volgens de planning namelijk een nieuw kabinet zijn. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie