Speelschema | Twintigste jubileum van de grootste EU-uitbreiding, Dag van de Arbeid en Anja Haga (CU) op reis

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
bron foto: iStock

Vandaag is het een dag voor symboliek. 1 mei is namelijk zowel de Dag van de Arbeid als het twintigste jubileum van de grootste EU-uitbreiding tot nu toe. Voor veel Europese landen is 1 mei een nationale feestdag, maar de sobere Nederlander werkt gewoon door.

Twintigste jubileum van de EU-uitbreiding

Op deze dag, twintig jaar geleden, werd de Europese Unie een stuk groter. Maar liefst tien landen kwamen erbij: Cyprus, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië. Hiermee werd de Europese Unie de grootste interne markt van de wereld. Om het echt een feestdag te maken worden ‘s nachts de stoelen van het Europees Parlement verlicht. Overdag wordt de uitbreiding ook gevierd in het Jubelpark in Brussel. Zo wordt daar onder andere een grote EU-vlag gehesen samen met de vlaggen van de landen die erbij zijn gekomen.

Dag van de Arbeid

Op de Dag van de Arbeid worden door het hele land speciale bijeenkomsten georganiseerd. In Deventer komt Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) als gastspreker voor de jaarlijkse Dag van de Arbeid-lezing. Haar speech zal gaan over Europa, arbeid en het opkomen voor de arbeidsrechten van de vele werkenden. In 2005 was zij de eerste vrouwelijke voorzitter van de vakbond FNV. Gerard Oosterwijk is ook gastspreker. Hij zit in een denktank in Brussel voor progressieve politiek in Europa.

Anja Haga op reis

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) heeft ook een drukke dag. Eerst gaat ze in Ter Apel in gesprek met de IND en inwoners over migratie en asielopvang. Later op de dag is ze te vinden in Leeuwarden in de kerk De Morgenster. Op de bijeenkomst, georganiseerd door de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, zijn ook andere kandidaat-Europarlementariërs van de partij aanwezig.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie