Speelschema: Tweemaal raden en haatzaaien

Welke wedstrijden speelt team Nederland vandaag in Europa? Welk beleid maken ze in Brussel waar we in Nederland wat van gaan merken? Je leest het elke maandag tot en met donderdag, vroeg in de ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De spannende ontwikkelingen in Rusland komen vast voorbij in de Raad Buitenlandse Zaken, met minister Hoekstra en zijn Europese collega’s in Luxemburg vandaag. Ook de Russische agressie tegen Oekraïne, de betrekkingen tussen de EU en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied op de agenda en het thema digitale diplomatie.

Ook minister Adema en zijn collega’s worden in Luxemburg verwacht voor de Landbouwraad. Bovenaan de agenda staan de visquota en hoe vissers te helpen de transitie naar duurzaamheid te maken. Ook gewasbescherming staat op het menu en Nederland deelt de ervaringen over het verbod op de pelsdierhouderij.

Haatzaaien

In de commissie vrouwenrechten van het Europees Parlement gaat het vandaag over een voorstel om van haatzaaien en van geweld veroorzaakt door haat een Europees misdrijf te maken. De Nederlandse Europarlementariër Vera Tax (PvdA) trekt de kar op dit onderwerp: “We zien in Europa een enorme toename van haatzaaien. Vaak is dat specifiek gericht op vrouwen of minderheden. Met alle gevolgen van dien: fakkels voor het huis van minister Kaag, maar ook regenboogvlaggen die in de fik worden gestoken. Het Europees Parlement wil dit soort gedrag in alle lidstaten hetzelfde bestraffen. We moeten hier korte metten mee maken”.

Tot slot zijn woordvoerders financiën uit de Tweede Kamer vandaag in Brussel te vinden, om het over de rol van de nationale parlementen te hebben bij het toezicht op de besteding van EU-geld.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie