Speelschema | Tweede Kamerleden in Brussel en 75-jarig jubileum NAVO

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(bron foto: iStock)

Hoewel de Tweede Kamer zelf geen debatten meer houdt, worden de Tweede Kamerleden wel verwend met werkbezoeken aan het buitenland. Zo reist er vandaag een groepje af naar Brussel. En bij de NAVO is het feest, daar vieren ze hun 75-jarige jubileum.

Bezoek aan Brussel

De commissie Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer reist vandaag af naar Brussel voor een werkbezoek. Ze gaan maar voor een dag, maar ze zijn wel in de Europese hoofdstad van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. De Tweede Kamerleden zullen in ieder geval met de Nederlandse Eurocommissaris Wopke Hoekstra gaan praten. Hij is nog maar net terug van zijn ‘studiedagen’ in Portugal.

Het werkbezoek van de commissie Buitenlandse Zaken aan Armenië en Georgië gaat vandaag ook gewoon door.

Feest op de NAVO-top

In Washington is het feest. Daar viert de NAVO zijn 75-jarige bestaan. Op het eind van de dag zal het uitgebreid gevierd worden. Premier Dick Schoof, minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken en minister Brekelmans van Defensie nemen ook deel aan de festiviteiten in Washington.

Ook andere belangrijke punten komen langs tijdens deze NAVO-top. Zo zal waarschijnlijk de NAVO bekendmaken dat ze de coördinatie van militaire hulpverlening aan Oekraïne op zich nemen. Vorige maand sloot de Hongaarse premier Viktor Orbán daar nog een deal over met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Orbán zal niet dwarsliggen bij dit besluit in ruil dat Hongarije niet mee hoeft te doen met de steun. Ook Mark Rutte moest deze afspraak bevestigen om de steun van Hongarije te krijgen als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie