Speelschema | Treden Bulgarije en Roemenië toe tot Schengen en wat moet de EU met Syrië?

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De EU-ministers van Justitie en Migratie zitten vandaag en morgen samen in Brussel. De belangrijkste vraag daar: mogen Bulgarije en Roemenië volwaardig lid worden van het Schengengebied? Verder gaat minister van Buitenlandse Zaken Casper Veldkamp vandaag in debat met de Tweede Kamer over hoe de EU op de gebeurtenissen in Syrië moet reageren.

Migratie

Vandaag op de Brusselse agenda voor de aanwezige ministers: migratie, grensbewaking en veiligheid. Een historisch besluit staat op de agenda: Bulgarije en Roemenië kunnen mogelijk volledig toetreden tot het Schengengebied. Dit betekent dat reizigers straks ook over land vrij tussen deze landen en de rest van de EU kunnen reizen, zoals dat sinds maart al kan via vliegtuig en boot. Nederland bleef zich daar als één van de laatste lidstaten tegen verzetten. 

Een ander belangrijk punt is de modernisering van de Europese grensbewaking. De EU werkt aan een nieuw digitaal systeem dat beter moet bijhouden wie Europa binnenkomt en verlaat. Reizigers van buiten de EU moeten straks bij hun eerste bezoek vingerafdrukken afgeven en op de foto. De invoering van dit systeem verloopt stapsgewijs, en de ministers bespreken hoe dat precies gaat gebeuren.

Ook de aanpak van irreguliere migratie staat hoog op de agenda. De EU heeft hier nieuwe regels voor gemaakt die in 2026 ingaan, het Migratiepact, en de ministers bespreken hoe ze die gaan uitvoeren. Tijdens de lunch komt verder een Nederlands plan aan bod voor speciale centra waar uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen worden opgevangen terwijl ze wachten op terugkeer naar hun land van herkomst.

Syrië

Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp mag dan weer volgende week naar Brussel. Vandaag bespreekt hij in Den Haag alvast de inzet met Kamerleden. Gezien de gebeurtenissen in Syrië zal het immers een belangrijke bijeenkomst worden.

Daarnaast staat oorlog in Oekraïne hoog op de agenda. De ministers maken zich zorgen over de kritieke situatie aan het front en de Russische aanvallen op de energie-infrastructuur, met het oog op de naderende winter. Nederland dringt aan op snellere militaire steun aan Oekraïne, vooral voor luchtverdediging en munitie. Ook wil Nederland dat de EU bevroren Russische tegoeden gaat gebruiken om Oekraïne te steunen.

Betaalbare energie

Tot slot mag ook minister Sophie Hermans (Energie) volgende week naar Brussel. Ook zij gaat vandaag al in debat met de Tweede Kamer over die bijeenkomst. Bij haar zal het gaan over het verlagen van de energierekening voor huishoudens en bedrijven.

Verder gaat het over de rol van aardwarmte in de Europese energievoorziening. De Europese ministers willen deze duurzame energiebron, waarbij warm water uit diepe aardlagen wordt opgepompt, vaker gaan gebruiken. Nederland pleit daarbij voor meer onderzoek naar de veiligheid, vooral als het gaat om mogelijke aardbevingsrisico’s.