Speelschema: Straatsburgweek voor het Europees Parlement, Kaag in Brussel en de toekomst van de euro in Den Haag

De week begint met een tocht naar het zuiden. De Europarlementariërs trekken naar Straatsburg, financiënminister Kaag naar Brussel. En in Den Haag wordt het gesprek over de toekomst van de euro gevoerd.

2 min. leestijd

Het is Straatsburgweek voor de leden van het Europees Parlement. Vanwege de reistijd komt de plenaire maandag altijd wat laat op gang. In de namiddag staat er wel een debat op de planning, over RePowerEU. Europarlementariërs bespreken een deal met de lidstaten waarin is afgesproken dat energiemaatregelen moeten worden meegenomen in de coronaherstelplannen waar Europese regeringen aan werken. De bedoeling: minder afhankelijk worden van Rusland en de groene transitie vooruit helpen.

Eurovergadering

Financiënminister Sigrid Kaag heeft vandaag als bestemming Brussel. Ze is daar voor de eurogroep, de vergadering met financiënministers van de negentien eurolanden. In het voorafgaande debat erover in Den Haag stond de Europese reactie op Amerikaanse groene subsidies het hoogst op het zorgenlijstje van de Tweede Kamerleden. Dat punt staat bij de vergaderingen in Brussel niet formeel op de agenda. Wel op de planning vandaag: energie en de arbeidsmarkt in de eurolanden.

Toekomst van de euro

Over euro’s gesproken: in de Tweede Kamer buigt men zich vandaag over de toekomst van die munt. Een uitgebreid panel aan experts, van oud-ministers, (oud-)DNB-presidenten en hoogleraren, buigt zich vandaag met geïnteresseerde Kamerleden over die vraag. De sessie begint bij het begin, met een discussie over het ontstaan van de euro en wat daar beter had gekund. Twee voormalige financiënministers, Hans Hoogervorst en Jeroen Dijsselbloem, nemen daarna het podium voor hun bespiegelingen.