Speelschema: State of the Union, Google en Hongarije

2 min. leestijd

Ursula von der Leyen geeft vandaag haar jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement en het Europese Hof doet vandaag een uitspraak over de monsterboete van Google.

State of the Union

Vandaag reist Commissievoorzitter Ursula van der Leyen af naar Straatsburg. Daar houdt ze in het Europees Parlement haar jaarlijkse ‘State of the Union’. In deze toespraak, die het best te vergelijken valt met onze troonrede op Prinsjesdag, blikt de Commissievoorzitter terug op het afgelopen jaar en licht ze plannen voor het volgend jaar toe. De Europeanen namen het idee over van de Amerikanen. Oud-Commissievoorzitter José Barroso startte de traditie met het doel om de Europese Unie democratischer en transparanter te maken.

Google

De Europese Commissie lijkt er niet goed voor te staan in haar strijd tegen de alsmaar groter wordende marktmacht van multinationals. Eerder dit jaar floot de rechter haar nog terug toen ze microchip-bedrijven Qualcomm en Intel had beboet. Vandaag zullen we zien of de Commissie het tij weet te keren: het Europese Hof doet een uitspraak over de monsterboete van Google. Waarop Google in beroep ging. De Europese Commissie legde het Amerikaanse bedrijf een boete van 4,34 miljard euro op omdat het haar Android-besturingssysteem misbruikt zou hebben om haar marktpositie te vergroten.

Hongarije

Valt Hongarije nog wel een democratie te noemen? Daarover gaan Europarlementariërs vandaag in debat. Nadat morgen de stemming over dit thema heeft plaatsgevonden, zou het Europees Parlement officieel kunnen verklaren dat het Hongarije niet langer als een volledige democratie beschouwt. Daarnaast hebben verschillende Europarlementariërs ook voorgesteld om Hongarije geen geld uit het coronaherstelfonds uit te keren zolang de Hongaarse regering haar rechtstaat niet verbetert.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie