Speelschema | Startschot nieuw Europees jaar gegeven met koffie en speeches, werkloosheid stabiel  

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nu Brussel weer langzaam uit zijn winterslaap ontwaakt komt het nieuwe jaar weer langzaam op gang. Met de nadruk op langzaam. Zo start Hoekstra eerst maar eens op met koffie en is ook Ursula von der Leyen nog aan het nieuwjaarsspeechen. Daarnaast komt het Europese CBS met nieuwe cijfers over werkloosheid.

Nieuwjaarskoffie met Hoekstra

Klimaatcommissaris Wopke Hoekstra begint het nieuwe jaar met een off the record-kopje koffie met Nederlandse journalisten. Dit om binnenskamers bij te praten over de stand van de (klimaat)zaken in Europa, evenals zijn persoonlijke goede voornemens. Brusselse Nieuwe zal ook aanschuiven.

Kamer van koophandel

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen begint vandaag met een nieuwjaarsreceptie. En wel die van de Kamer van Koophandel van Stade in Duitsland. Hier zal zij de openingsspeech geven. Frohes Neues Jahr, Ursula!

Bedrijvigheid

Het Europese CBS (Eurostat) presenteert vandaag nieuwe gegevens over productie en omzet in de dienstensector voor de maand oktober 2023. Hoewel deze cijfers al wat langer relatief stabiel zijn, vertoonden ze in september 2023 een lichte daling. Die werd vooral toegeschreven aan een lagere industriële productie. Jammer genoeg voor Von der Leyen komen deze cijfers net te laat voor haar speech in industrieland Duitsland.

Ook worden vandaag de Europese werkloosheidsgegevens van november 2023 gepresenteerd. Deze vertoont al langer een langzame daling en lag in oktober rond de zes procent. Het laagste cijfer sinds de financiële crisis.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie