Speelschema | Spoedvergaderingen en duurzaam beleggen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De gebeurtenissen van afgelopen weekend in Israël zorgen ook voor beroering in Brussel. Ministers gaan in gesprek en ook Europarlementariërs spreken zich uit. Er zijn enkele spoedvergaderingen ingelast. Daarnaast gaat Europarlementariër Paul Tang (PvdA) in debat over duurzaam beleggen.

Spoedvergaderingen

EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag bij elkaar voor een spoedvergadering. Op de agenda staat de situatie in Israël. Na raketaanvallen van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas zijn er gevechten uitgebroken op de grens met Gaza. EU-ministers bespreken later vandaag of EU-hulp aan Palestijnse gebieden verdergezet moet worden en wat de volgende stappen van de EU zijn.

De vergadering vindt plaats in Oman, waar een aantal ministers al bij elkaar waren voor een conferentie over defensie en veiligheidstechnologie. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, is zelf ook in Oman.

Ook Europarlementsleden gaan rond de tafel zitten om het over het geweld in Israël te hebben. Bert-Jan Ruissen (SGP) wil dat de EU het geweld van Hamas tegen Israël krachtig veroordeelt. “Israël verdient onze steun”, vindt Ruissen. “Het land is de enige democratie in het Midden-Oosten en de enige thuisbasis voor het Joodse volk”.

Duurzaamheidsregels

Verder buigen Europarlementariërs zich over duurzaamheidsregels voor de financiële markten. De EU wil de economie al langer groener maken. Men werkt aan nieuwe regels, maar ook aan manieren om te beleggen met de zekerheid dat het geld duurzaam besteed wordt.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is nog niet helemaal tevreden. Regels om de Europese economie te vergroenen moeten efficiënter, vindt hij. “Of financiële producten al dan niet duurzaam zijn, daarover bestaat nu transparantie. Maar die transparantie alleen is niet genoeg. Om de regels voor iedereen begrijpelijk te maken, zijn duidelijke labels nodig. Ook zijn striktere eisen voor groene fondsen noodzakelijk, zodat die in overeenstemming zijn met de klimaatafspraken uit het Parijsakkoord.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie