Speelschema: Speech in Maastricht, begroting in Brussel

2 min. leestijd

De Italiaanse president Sergio Mattarella sluit zijn staatsbezoek aan ons land af in Maastricht. In Brussel zetten de EU-ministers voor Financiën de puntjes op de i voor de begroting van 2023.

Geboorteplaats van de EU

Gisteren was Mattarella nog in Den Haag om te lunchen met premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De Italiaan was uitgenodigd op het Binnenhof. Vandaag reist hij af naar het zuiden van ons land om in Maastricht een speech te geven over de toekomst van Europa en om met studenten in de stad in gesprek te gaan. 

Mattarella geeft de speech in het Gouvernement aan de Maas, het provinciehuis van de provincie Limburg. Het is ook de plek waar Europese regeringsleiders in 1992 het Verdrag van Maastricht ondertekenden. Nederland en Italië stonden destijds aan de wieg van de EU zoals we die nu kennen. De speech is omstreeks 10:00 uur hier te volgen.

Volgende EU-begroting

De EU-ministers van Financiën houden vandaag in Brussel een bijeenkomst over het EU-budget voor volgend jaar. Daar staat ook in hoeveel geld het Europees Parlement volgend jaar krijgt. Er bestaat al langer ophef over het budget van het Parlement. De ministers willen tijdens een toekomstige vergadering met het Europees Parlement een akkoord bereiken over de EU-begroting voor 2023.

Vandaag houden de ministers een openbare beraadslaging om die vergadering voor te bereiden. De bijeenkomst is vanaf 8:30 uur hier te volgen. Minister van Financiën Sigrid Kaag is er zelf niet bij. Zij is in Den Haag voor de reguliere ministerraad en stuurt een ambtenaar om haar plaats in te nemen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie