Speelschema | Speciale Europese top en eindsprint voor de Europese Commissie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Premier Mark Rutte zit vandaag digitaal samen met zijn Europese collega’s om het over Israël te hebben. De Europese Commissie presenteert vandaag de planning voor haar laatste jaar en het Europees Parlement zit weer samen in Straatsburg. 

Europese top

Brussel maakt zich zorgen over de humanitaire gevolgen van een Israëlische tegenaanval op Hamas. Over hoever Israël daarin mag gaan, lopen de meningen uiteen. De rel over het bezoek van Commissievoorzitter Von der Leyen aan Israël illustreert hoe gevoelig het onderwerp is. 

In een poging om de EU-leiders op één lijn te brengen organiseert voorzitter van de Europese Raad Charles Michel een virtuele EU-top. Die start om 17:30 uur.

Eindsprint

In juni 2024 zit het erop voor de huidige ploeg van Ursula von der Leyen. Vandaag presenteert deze Europese Commissie voor de laatste keer haar jaarplanning. Dit jaar mogen we onder meer nog een windenergiepakket, een herziening van de regels omtrent mensensmokkel en een strategie voor de Europese defensie-industrie verwachten.

Begin 2024 staan de klimaatdoelen voor 2040, een eengemaakt Europees diploma en sterkere samenwerking met Afrika op de planning. Dat blijkt uit een gelekt document in handen van Brusselse Nieuwe.

Straatsburg

Voor de tweede keer deze maand vergadert het Europees Parlement deze week in Straatsburg. Ze zijn verplicht om er twaalf sessies per jaar te organiseren. Tijdens de zomerstop vonden daar geen vergaderingen plaats, dat halen ze nu in.

Gisteren gingen Europarlementariërs al in debat over een nieuwe pot met 50 miljard euro voor langetermijnsteun voor Oekraïne. Ook stond er een debat over de strengere regels over toezicht op Europese vissers op de planning. Vandaag wordt er over deze onderwerpen gestemd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie