Speelschema: Rutte naar Brussel, migratie en microchips

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Onze premier reist af naar Brussel, de Tweede Kamer stort zich op het Europese asieldossier en het Europees Parlement houdt een voorstemming over microchips.

Rutte naar Brussel

Onze premier heeft vandaag twee belangrijke afspraken in België op de agenda staan. Eerst heeft Rutte een afspraak met zijn Belgische collega Alexander de Croo. Vervolgens kan hij een blokje lopen naar de Europese Commissie waar voorzitter Ursula von der Leyen hem opwacht.

De afspraken houden verband met de extra Europese top in februari. Daar staat het asieldossier boven op de agenda. Samen met zijn Belgische en Oostenrijkse collega’s, landen die ook te maken hebben met een asielopvangcrisis, wist Rutte die extra top op de vorige top af te dwingen. Rutte is van mening dat de toestroom van asielzoekers enkel op Europees niveau afgeremd kan worden.

Migratie

Ook Den Haag stort zich vandaag op het Europese asieldossier. Eind deze maand moet staatssecretaris van Asiel en Migratie Eric van der Burg naar Brussel om het thema met zijn Europese collega’s te bespreken. Vandaag vindt er alvast een voorbeschouwing van die bijeenkomst plaats in de Tweede Kamer.

Microchips

Onze digitale economie kan intussen niet meer zonder microchips. Desondanks is men voor veel van de componenten van dit cruciale product afhankelijk van Azië. Wanneer er dan problemen in de logistieke keten voorkomen, kan dit in één klap voor heel wat tekorten in de EU zorgen.

Het Europees Parlement houdt vandaag een voorstemming over een voorstel van de Europese Commissie dat meer microchipproductie naar de EU moet halen. Als thuisbasis van wereldspeler ASML is dat voor Nederland natuurlijk een erg interessant dossier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie