Speelschema: Rutte naar Berlijn; en universele opladers

2 min. leestijd

Premier Mark Rutte gaat vandaag met een aantal van zijn ministers op bezoek bij zijn Duitse collega’s. Het Europees Parlement buigt zich onder meer over de universele oplader.

Rutte naar Berlijn

Het is al langer een gewoonte dat Europese staatshoofden en regeringsleiders voor aanvang van een Europese top in kleine gezelschappen samenzitten om de violen gelijk te stemmen. De regeringsleiders van de Benelux maken zich daar doorgaans met een kwartiertje snel van af, maar voor de Fransen en de Duitsers is het nog steeds een belangrijke traditie. Sinds kort lijkt het fenomeen echter aan populariteit te winnen; is er nu ook een Nederlands-Duitse as in de maak?

Rutte vertrekt vandaag naar Berlijn. Dat doet hij samen met minister van Energie Rob Jetten, economieministers Micky Adriaansens en Liesje Schreinemacher en minister van Infrastructuur Mark Harbers. Het doel van dit werkbezoek? Overleg met de Duitse collega’s over verschillende klimaatdossiers. Denk hierbij aan de Europese klimaatplannen (Fit for 55-pakket) en de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP27). Maar vooral ook aan de bijeenkomst van Europese leiders die vrijdag op de planning staat. Vermoedelijk zal daar het energiedossier ook weer hoog op de agenda staan.

Universele oplader

Er zijn een paar van die Europese wetten die op het eerste gezicht banaal lijken, maar die toch veel betekenen voor de man op de straat. De afschaffing van de roamingkosten is hier een mooi voorbeeld van. Het eindstation van een gelijkaardig dossier is nu ook in zicht: vandaag stemt het Europees Parlement over de universele oplader.

Telefoons, tablets, digitale camera’s en koptelefoons: allemaal moeten ze uitgerust worden met eenzelfde soort oplaadpoort. Dat moet elektronisch afval verminderen en het leven van de consument gemakkelijker maken. Na het Europees Parlement moeten de lidstaten het idee nog goedkeuren, maar dat lijkt slechts een formaliteit.

Hongarije

Tijdens de vorige maandelijkse bijeenkomst in het Europees Parlement zei een meerderheid van de Europarlementariërs Hongarije niet meer als een volwaardige democratie te beschouwen. Vandaag gaan ze in debat over de bevriezing van Europese fondsen voor Hongarije.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie