Speelschema: De drie musketiers

2 min. leestijd

Het lijken wel de drie musketiers van de Europese Parlementscommissies vandaag: Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) krijgt de kans om Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders aan de tand te voelen over de rechtsstaat, Jeroen Lenaers (CDA) duikt in de ‘Uberfiles’ over de macht van lobby bij het maken van Europees beleid en Esther de Lange (CDA) fileert het plan waarmee de Europese Commissie ons zo snel mogelijk van het Russisch gas af wil halen: REpowerEU.

Rechtsstaat

Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders is op bezoek bij de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement. Reuten wil dat de Europese Commissie strenger optreedt wanneer de regering van een EU-lidstaat aanwijzingen voor verbeteringen aan de rechtsstaat negeert. Eurocommissaris Reynders zal namens de Commissie moeten uitleggen hoe dat kan gebeuren. De commissievergadering is vanaf 09:00 uur hier te volgen.

Uber

Europarlementariër Jeroen Lenaers is aanwezig bij een hoorzitting van de commissie werkgelegenheid en sociale zaken (EMPL) over de ‘Uberfiles’.  Uber is een app waarmee men onder meer taxi’s kan bestellen en maaltijden thuis kan laten bezorgen. In de gelekte bedrijfsdocumenten van het technologiebedrijf staat welke lobby-strategieën Uber gebruikte om toppolitici te beïnvloeden. 

De hoorzitting zal een overzicht geven van de situatie van Uber-chauffeurs in Europa en over de mate waarin de lobbyactiviteiten van Uber de arbeidsrechten en sociale rechten van Uber-chauffeurs beïnvloeden. De hoorzitting is een belangrijke aanvulling op de richtlijn over de verbetering van de arbeidsvoorwaarden bij platformwerk die momenteel onderhandeld wordt. De commissievergadering is vanaf 16:30 uur hier te volgen.

Milieu

De dag is in Brussel niet compleet als er niet gesproken wordt over milieu, energie en klimaat. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) praat met haar collega’s van de milieucommissie in het Europees Parlement (ENVI) daarom over een deel van de REPowerEU-wetsvoorstellen. REPowerEU is een wetgevingspakket dat de Europese afhankelijkheid van Russisch gas flink moet verminderen.

En dat pakket heeft ook gevolgen voor milieubescherming: “Behalve energie besparen moeten we vooral ook de uitbouw van de hernieuwbare energieproductie versnellen. REPowerEU versnelt de vergunningsprocedures en maakt het mogelijk meer gebieden aan te wijzen waar de hernieuwbare energieproductie uitgerold kan worden,” aldus De Lange. De commissievergadering is vanaf 09:00 uur hier te volgen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie