Speelschema: De draai rond het handelsverdrag

3 min. leestijd
Football ball with flags of european countries in the net of goal of football stadium. 3d illustration

In de Tweede Kamer is inmiddels het zomerreces begonnen, maar in Brussel is men nog niet allemaal op vakantie. Daar komen de leden van Europees Parlement en de vakministers deze week nog een aantal keren samen voor de laatste vergaderingen, voordat ook voor hen de vakantie begint. Minister Ollongren is aanwezig bij de herdenking van de genocide in Srebrenica. In Luxemburg wordt gepraat over de toekomst van het Europees voetbal. En de Eerste Kamer heeft het de hele dag over het handelsverdrag CETA. De PvdA is daar gedraaid, de partij was in de Tweede Kamer tegen en is nu voor de Europese handelsafspraken met Canada. De EU kijkt gespannen mee, want afwijzing betekent nieuwe problemen. Vandaag is het debat, morgen de hoofdelijke stemming.

Eurogroep

In Brussel komen eerst de EU-ministers van Financiën samen om over de gemeenschappelijke munt te praten. Namens Nederland is dat Sigrid Kaag (D66), die ondanks het reces in de Tweede Kamer dus nog even moet doorzetten. 

De EU-ministers van Financiën zullen onder meer praten over de huidige economische uitdagingen in de landen waar men met de euro betaalt (de eurozone): de hoge inflatie, het idee van een ‘digitale euro’ en de mogelijke consequenties voor de werking van die euro en het gebruik van cash geld in de Europese Unie. Vooral zal weer gesproken worden over de toetreding van Kroatië tot die eurozone.

PvdA’ers in Parlementaire commissievergaderingen

Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) is in de commissie Werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement aanwezig om vragen te stellen aan de Tsjechische minister van Sociale Zaken, Marian Jurecka. Deze commissievergadering zal vooral gaan over de sociale agenda van het Tsjechische EU-voorzitterschap de komende zes maanden. 

In de transportcommissie van het Europees Parlement staan vandaag nog twee Nederlandse Europarlementariërs van de PvdA in de schijnwerpers. Zo staan de laatste onderhandelingen over het invoeren van een koolstofheffing aan de Europese grens op de agenda. Mohammed Chahim is namens het Europees Parlement hoofdonderhandelaar op dat dossier. Ook spreekt de transportcommissie over zogenaamde ‘roll-on-roll-off’-passagiersschepen. Dit zijn schepen waar je met de auto op en af kan rijden, zoals bijvoorbeeld de veerpont naar het Verenigd Koninkrijk. Vera Tax is schaduwrapporteur op dit rapport namens de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement.

Super League

De Europese en internationale voetbalbonden, UEFA en FIFA, zijn niet blij met de geplande komst van een nieuwe clubvoetbalcompetitie, uitsluitend voor Europese topclubs. In Luxemburg organiseert het Europees Hof vandaag en morgen een hoorzitting over de zaak van de Super League tegen UEFA en FIFA. CDA-Europarlementariër Toine Manders is daar als lid van de Parlementaire commissie Interne markt en consumentenbescherming ook bij. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie