Speelschema: Praag, Straatsburg en Den Haag

2 min. leestijd
Downtown Prague city skyline, old town cityscape in Czech Republic. Concept of sightseeing and world travel

Premier Rutte is in Praag, de Nederlandse Europarlementariërs in Straatsburg en de Tweede Kamer staat in het teken van de Algemene Financiële Beschouwingen.

Europese politieke gemeenschap in Praag

Een bijeenkomst in het teken van de Europese Politieke Gemeenschap staat vandaag op het programma in de Tsjechische hoofdstad Praag. Tot de oprichting van de Europese Politieke Gemeenschap werd tijdens de Europese top in juni besloten: vanwege de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne kwamen de Europese staatshoofden en regeringsleiders overeen dat er een platform moest worden opgericht voor politieke coördinatie. Dat is dus de Europese Politieke Gemeenschap geworden, die probeert ook niet-EU-lidstaten op het Europese continent in het overleg te betrekken. Vandaag wordt er over de invulling van het plan gesproken.

De bijeenkomst, waar namens Nederland premier Mark Rutte aanwezig is, is informeel. Er is ruimte voor overleg over de veiligheidssituatie, maar ook voor gesprekken over bijvoorbeeld klimaat en energie. De dag wordt afgesloten met een plenaire sessie tijdens het diner. Vrijdag volgt dan nog een informele Europese top, ook in Praag. Daar zijn regeringsleiders en staatshoofden van de EU-lidstaten aanwezig.

Laatste dag Straatsburg

Vandaag is ook de laatste dag van de maandelijkse bijeenkomst van het Europees Parlement in Straatsburg. Op de rol staat onder ander een debat over een Europese strategie voor meststoffen. Zo’n strategie is er nu niet, maar de behoefte is er wel om de voedselverbouwing en daarmee de voedselvoorziening in de Europese Unie te kunnen garanderen.

Als donderdagmiddag de volle hogesnelheidstreinen met Europarlementariërs weer richting Brussel rijden, kan Straatsburg zich vast opmaken voor een volgende bijeenkomst: van 17 tot 20 oktober.

Algemene Financiële Beschouwingen

In de Tweede Kamer vinden de Algemene Financiële Beschouwingen plaats. Daar wordt onder andere gesproken over de nadere uitwerking van het aangekondigde tijdelijke energieplafond en aanvullende maatregelen om de energierekening te drukken.

Ook komt naar verwachting aan de orde hoe Nederland het geld uit het coronaherstelfonds zal besteden. Evenals de Nederlandse positie in Europese discussies als deze: moeten we extra geld uittrekken om huishoudens en kleine bedrijven voor de hoge energieprijzen te vergoeden?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie