De Europese Commissie komt vandaag met een nieuw Europees medicijnenplan. Ook presenteert de Europese Commissie haar lang verwachte hervorming van de begrotingsregels. Verder wordt er in het Europees Parlement gestemd over het verlengen van de graandeal met Oekraïne.
Pillenplan
De Europese Unie heeft een pillenprobleem. En dat voelen we in Nederland: nog nooit waren er in ons land zo veel medicijntekorten. Volgens de Europese Commissie ging het aantal medicijntekorten in de EU tussen 2000 en 2018 zelfs twintigmaal omhoog. Daarbij gaat het niet enkel om paracetamolletjes maar ook om levensbelangrijke medicatie voor pakweg epilepsiepatiënten. Eén van de hoofdoorzaken van de tekorten ligt bij het feit dat medicijnfabrikanten massaal naar India en China zijn verkast.
Vandaag presenteert de Europese Commissie een voorstel dat die tekorten moet aanpakken. “Er komen strengere productieverplichtingen, snellere meldingen van tekorten en meer transparantie over de voorraden”, vertelde Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides daar eerder al over.
Begrotingsregels
Het was tot op het laatste moment spannend, maar als alles goed gaat, presenteert de Europese Commissie vandaag ook haar plannen om de begrotingsregels te hervormen. De hoofdgedachte is om met begrotingsregels te komen die meer op maat gemaakt zijn en rekening houden met de economische problemen van een lidstaat.
Onder de vorige begrotingsregels was iedereen gelijk voor de wet en moesten lidstaten met een te hoge staatsschuld deze met vijf procent per jaar afbouwen. Door de coronacrisis, de energiecrisis en alle investeringen die de groene en digitale transitie vereisen, lijkt deze strenge aanpak echter niet meer haalbaar. Het grootste vraagteken blijft wel hoe de ‘op maat gemaakte’ begrotingsregels gaan voorkomen dat het niet allemaal te vrijblijvend wordt.
Graandeal
Niet enkel de Nederlandse boeren trokken de straat op, hun Poolse collega’s konden er ook wat van. De aanleiding: Oekraïens graan dat lokaal de prijzen in elkaar doet storten. Omdat Oekraïne door de oorlog niet meer via de Zwarte Zee kon exporten, werden er ‘solidariteitsroutes’ over land via Oost-Europa aangelegd. Veel van dit graan bleef echter in de regio hangen met een overaanbod tot gevolg.
Polen en Hongarije kondigden vervolgens een exportverbod af tegen Oekraïens graan. De andere lidstaten waren woest. Vandaag zal het Europees Parlement stemmen over een verlenging van deze gevoelige graandeal met Oekraïne.