Speelschema: Pegasus, en nog meer Nederlanders naar VN-vergadering

3 min. leestijd
Mobile phone personal data and cyber security threat concept. Cellphone fraud. Smartphone hacked with illegal spyware, ransomware or trojan software. Hacker doing online scam. Antivirus error.

Europarlementariërs Jeroen Lenaers (CDA) en Sophie in ’t Veld (D66) beëindigen vandaag hun uitstap naar Polen, terwijl Eurocommissaris Frans Timmermans en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher naar New York vertrekken. In ons eigen land gaan de Algemene Politieke Beschouwingen van start.

Spionagesoftware

Onder leiding van Lenaers trok de Parlementaire commissie Pegasus naar Warschau. Deze groep Europarlementariërs hoopte daar een antwoord te krijgen op de vraag hoe het zo ongelooflijk fout kon gaan met de spionagesoftware Pegasus. Vorig jaar barstte daar een bom los toen bekend raakte dat de Poolse regering met behulp van deze spionagesoftware de telefoons van oppositieleden had afgetapt. Later bleken ook Hongarije, Spanje en Griekenland zich schuldig gemaakt te hebben aan gelijkaardige praktijken.

Door in gesprek te gaan met slachtoffers, politici en een generaal van de inlichtingendienst, probeert het Europees Parlement in kaart te brengen wat er nu juist is gebeurd in Polen. Op deze laatste dag van de studiereis staan de Nederlandse Europarlementariërs Jeroen Lenaers en Sophie in ’t Veld de pers te woord om de resultaten van hun onderzoek te delen.

Niet iedereen stelde de aanwezigheid van de Europarlementariërs op prijs: zo kwam Pools minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kamiński niet opdagen toen hij opgeroepen werd voor het verhoor door de Parlementaire onderzoekscommissie. Ook de minister van Justitie vond kennelijk dat hij iets beter te doen had dan zich de les te laten lezen door de Europarlementariërs.

Nederlands onderonsje

Het belooft wel heel gezellig te worden met al die Nederlanders bij de vergadering van de Verenigde Naties. Ook Eurocommissaris Frans Timmermans en minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher steken vandaag de Atlantische Oceaan over. In New York sluiten zij zich aan bij minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Timmermans maakt van de gelegenheid gebruik om aan een paar panelgesprekken deel te nemen en er een meeting met de industrieminister van de Verenigde Arabische Emiraten aan vast te ritsen. Of dat het drietal daarna samen het Amerikaanse nachtleven onveilig gaat maken, is niet bekend bij de redactie van Brusselse Nieuwe.

En ook minister van Klimaat en Energie Rob Jetten zal vandaag afreizen naar de Verenigde Staten. Hij is in Pittsburgh en neemt daar deel aan de Global Clean Energy Action Forum. Net zoals zijn collega’s bij Buitenlandse Handel en Buitenlandse Zaken zal Jetten dus niet deelnemen aan de Algemene Politieke Beschouwingen van vandaag. Tijdens die beschouwingen kunnen Tweede Kamerleden het kabinet op het rooster leggen over de Prinsjesdagplannen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie