Speelschema: patenten en landbouw

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In Den Haag opent vandaag de Europese patentenrechtbank, terwijl in Rotterdam Frans Timmermans komt speechen. In Straatsburg gaat het Europees Parlement in debat over de rol van boeren bij de groene transitie. 

Patenten

Het Europese patentensysteem krijgt een grondige opfrisbeurt. Vanaf 1 juni kunnen bedrijven een patent aanvragen dat geldig is in 17 lidstaten en beschermd wordt via Het Eengemaakt Octrooigerecht. Met een patent kan een bedrijf voorkomen dat de concurrentie haar uitvinding namaakt. 

Vandaag gaat er echter al een lokale divisie van Het Eengemaakt Octrooigerecht open in Den Haag. Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens en burgemeester Jan van Zanen tekenen present.  De hoofdvestigingen van de patentenrechtbank bevinden zich in München en Parijs.

Landbouwdebat

De Europese christendemocratische fractie (EVP), waartoe het CDA behoort, vinden dat de Europese Commissie meer naar de boeren moet luisteren. Daarbij willen ze minder bureaucratie, minder beperkingen en meer toekomst voor de landbouw. Op initiatief van de christendemocraten gaat het Europees Parlement daarom in debat over de impact die de groene transitie heeft op de boeren. 

Een paar dagen geleden presenteerden de christendemocraten al hun European Farmers Deal, een soort verkiezingsprogramma dat het opneemt voor de boeren. Daarin betoogt de partij dat de groene plannen van de Europese Commissie te ambitieus zijn en de boeren te hard raken.

Waar is Frans?

In Rotterdam komt Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans op bezoek. Daar gaat hij een speech houden op de World Hydrogen Summit, een top over waterstof. In het Ahoy komen vertegenwoordigers van waterstofbedrijven van over de hele wereld samen om zaken met elkaar te doen. De jongste jaren wierp Timmermans zich op als een groot voorvechter van waterstof, vanwege de rol die het kan spelen bij de groene transitie. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie