Speelschema: Pandemie, Pegasus en Praag

2 min. leestijd
EU or European Union Flag and shadows of people, concept political picture

De wandelgangen van de EU-instellingen lopen langzaam weer vol, de straten van Brussel worden drukker: het zomerreces is voorbij. Alleen in Den Haag is het op vergadergebied nog stil. Ook wij gooien opnieuw onze hengel uit om dagvers nieuws uit Europa te brengen.

Lessen uit de pandemie

De bijzondere commissie COVID-19 (COVI) spreekt vandaag met de Europese Commissie en de ministers van Volksgezondheid van België, Finland en Roemenië over nationale vaccinatiestrategieën, de capaciteit van de gezondheidszorg en gezamenlijke aankopen van bijvoorbeeld vaccins. Wat werkt goed en wat kan beter?

Ook enkele Nederlandse Europarlementariërs van de PvdA, GroenLinks, CDA, D66, VVD en JA21 zijn lid van de COVI-commissie. De commissie is hier te volgen. 

Pegasus

De enquêtecommissie naar Pegasus en andere spionagesoftware (PEGA) houdt twee hoorzittingen over het gebruik van spionagesoftware tegen burgers. In maart besloot het Europees Parlement om een onderzoekscommissie naar die software in te stellen, toen het Parlement vermoedde dat Pegasus werd gebruikt om verschillende Europese politici af te luisteren .

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld is namens het Europees Parlement hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie en is zelf erg kritisch over de software. Beide hoorzittingen zijn hier te volgen.

Praag

En dan is er ook nog een informele bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad van Tsjechië, de huidige voorzitter van de Raad van de EU. Daar worden onder meer de relatie tussen de Europese Unie en Afrika en de Russische agressie tegen Oekraïne besproken. Vanuit Nederland reist minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) af naar Praag. Ook de ministers van Defensie zijn in de stad.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie