Speelschema: Pakistan, munitie en landbouwministers

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vandaag staan een aantal dingen op de agenda voor het Europees Parlement. De mensenrechtensituatie in Pakistan en de munitievoorraden in Europa zijn daar enkele van. Ook de EU-ministers van Landbouw en Visserij komen bij elkaar. Zij gaan het hebben over CO₂ en voedselvoorziening.

Pakistan

In het Europees Parlement gaan Europarlementariërs met elkaar in gesprek over de mensenrechtensituatie in Pakistan. De Parlementsleden maken zich druk over de afbrokkeling van de godsdienstvrijheid en het toegenomen aantal gedwongen huwelijken in het land.

Volgens CU-Europarlementariër Peter van Dalen moet het Europees Parlement zich uitspreken. Hij ziet de aankomende heronderhandelingen over een handelsverdrag met Pakistan als een uitgelezen kans.

Munitie

Diplomaten van de EU-lidstaten onderhandelen verder over het gezamenlijk inkopen van munitie voor hun eigen legers, maar ook voor dat van Oekraïne. Ondertussen buigt het Europees Parlement zich over de vraag hoe de EU hieraan bij kan dragen.

Europarlementariërs die zich bezig houden met buitenlandse zaken en industrie gaan kijken welke Europese instrumenten geschikt zijn om de aankoop van munitie te stimuleren.

Landbouw en visserij

De EU-ministers van Landbouw en Visserij zijn vandaag in Brussel. Ze gaan het hebben over regels rondom het verwijderen van CO2. Denk daarbij aan het opslaan, afvangen of hergebruiken van koolstof.

Ook op de agenda staat de beschikbaarheid van voedsel na de invasie van Oekraïne door Rusland. Doordat een deel van het land bezet is of een actief oorlogsgebied is en omdat Rusland een deel van de Zwarte Zee ten zuiden van Oekraïne in handen heeft, zijn er wereldwijd voedseltekorten ontstaan. Lidstaten maken vandaag de balans op.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie