Speelschema: Oekraïners in Brussel, Frans in China en voedselzekerheid

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Vandaag op het menu: Oekraïense politici komen voor de vijftiende keer op bezoek in Brussel. Dan zien we Frans Timmermans in China opduiken om het over energie te hebben en presenteert de Europese Commissie een nieuw pakket met wetten over voedselzekerheid.

Oekraïners in Brussel

Vandaag vindt inmiddels de vijftiende bijeenkomst plaats van het zogeheten Parlementair Associatiecomité EU-Oekraïne. Daarin komen Europarlementariërs en hun collega’s uit Oekraïne bij elkaar om het te hebben over de betrekkingen tussen de EU en Oekraïne.

Oekraïne wil al langere tijd EU-lid worden. De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben al uitgesproken dat ze dat wel zien zitten, toch is er nog veel te doen voor Oekraïne. Zo moet het land de corruptie aanpakken en het rechtssysteem verbeteren.

Waar is Frans?

Niet alleen de Oekraïners zijn ver van huis vandaag, ook Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans. Hij zit in China. Daar gaat hij in gesprek met premier Ding Xuexiang en de uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap Fatih Birol.

De relatie tussen de EU en China is wel eens beter geweest. China spreekt zich niet hard genoeg uit tegen de Russische invasie van Oekraïne. Ook staat de EU aan de kant van de Verenigde Staten als het op Taiwan aankomt.

Nog meer biodiversiteit?

En terwijl Timmermans ver weg zit, presenteert de Europese Commissie een nieuw plan. Een pakket wetsvoorstellen moet de voedselzekerheid en biodiversiteit in de EU verbeteren. De bodem moet bijvoorbeeld gezonder worden. Ook komt er een voorstel over nieuwe technieken voor de genetische manipulatie van planten.

De nieuwe technieken stellen boeren mogelijk gerust. Tijdens de onderhandelingen over de omstreden natuurherstelwet, kwam de wetgeving over de genetische manipulatie van planten ook vaker ter sprake. In de EU mag men hiermee nog nauwelijks experimenteren. Boeren hopen dat er wel weer geëxperimenteerd weer mag worden. Want als door deze technieken planten resistenter zullen zijn voor ziektes, hoeft er minder gif gespoten te worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie