Speelschema | Nieuwe ministerploeg op het bordes, Kamerleden houden kennisontbijt over de Kaukasus  

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Premier Dick Schoof

Het nieuwe kabinet is gevormd en wordt vandaag beëdigd, waarna uiteraard de traditionele bordesfoto genomen wordt. Verder ontbijten een aantal Kamerleden gezamenlijk met experts om zo meer te leren over de situatie in Armenië en Georgië.

Lachen naar de camera

Het heeft even geduurd, maar vandaag is het dan zover: de nieuwe bewindslieden zullen worden beëdigd door de koning. Daarna wordt, zoals de traditie voorschrijft, de bordesfoto gemaakt.

Vervolgens zal demissionair premier Mark Rutte ‘s middags de voorzittershamer overdragen aan de nieuwe premier, Dick Schoof. En dan is het nieuwe kabinet officieel aan zet.

De ploeg staat een drukke zomer te wachten. Ze hebben twee maanden de tijd om met plannen te komen om de problemen in Nederland het hoofd te bieden. Denk aan fronswaardige kwesties zoals het vormgeven van de aangekondigde bezuinigingen, de landbouwcrisis oplossen, en het bouwen van meer woningen. Maar dat komt pas na de bordesfoto, waarop de ministers nog even breeduit kunnen lachen.

Leerzaam ontbijt

In de Tweede Kamer vindt vanochtend een speciaal ontbijt plaats. Naast koffie en broodjes wordt hier namelijk ook kennis geserveerd. Kamerleden gaan in gesprek met experts op het gebied van de Kaukasus over de situatie in Armenië en Georgië.

Georgië is sinds 2023 kandidaat-lid van de EU. Armenië kreeg afgelopen jaar een lening van 270 miljoen euro cadeau van de Europese Commissie. De landen, die van oorsprong erg op Rusland gericht waren, kijken steeds meer in de richting van de VS en Europa. Ook Nederland vindt een goede band met de twee landen belangrijk, kijkend naar de “politieke realiteit”, aldus een woordvoerder.

Deze is namelijk nog verre van stabiel. Zo werd in Georgië onlangs een “Russische” wet tegen buitenlandse inmenging aangenomen. Dit leidde tot grootschalige protesten. In Armenië werd vorig jaar de enclave Nagoro-Karabach veroverd door buurland Azerbeidzjan. Veel etnische Armenen vluchtten toen naar Armenië.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie