Speelschema: Nederland kijkt naar Brussel voor oplossing asielcrisis, ondermaatse waterkwaliteit en natuurherstel

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Een beslissende stemming over de natuurherstelwet zorgt ervoor dat de spanningen tussen de politieke spelers ondertussen te snijden is. Verder wordt er in de Tweede Kamer gesproken over de manier waarop de waterkwaliteit in Nederland op tijd weer op peil te krijgen is. Ook wordt er alvast vooruitgekeken naar de bijeenkomst morgen in Brussel, waar waarschijnlijk nieuwe migratieplannen besproken gaan worden.

Natuurherstel

Het is erop of eronder voor zowel de voor- als tegenstanders van de nieuwe Europese natuurherstelplannen. Volgende week bepaalt de milieucommissie van het Europees Parlement of het akkoord door mag naar de volgende fase: een stemming in het voltallige Europees Parlement.

Esther de Lange (CDA), Europarlementariër voor het de christendemocratische EVP-fractie – die wegliepen uit de onderhandelingen – houdt morgen een persconferentie. Haar doel is om het voorstel in haar huidige vorm afgewezen te krijgen.  “Het CDA vindt dat er meer biodiversiteit moet komen, maar het huidige voorstel is te onduidelijk. Dat wijzen wij af.”

Staat van ons water

Terug naar Nederland. In de Tweede Kamer debatteert de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat vandaag met minister Harbers over de staat van ons water. Er wordt vooral gekeken naar de kwaliteit van ons water en hoe deze steeds meer beïnvloed wordt door droogte.

Over vier jaar moet al het water in de EU-lidstaten voldoen aan nieuwe kwaliteitseisen. Nederland voldoet bijlange na nog niet aan deze nieuwe regels. Er wordt dus haastig gezocht naar manieren om de waterkwaliteit rap beter te krijgen.

Migratie

Verder blikt de Tweede Kamer vooruit op de bijeenkomst van EU-ministers van Justitie in Brussel. Deze vindt morgen plaats. De verwachting is dat Eurocommissaris Binnenlandse Zaken en Migratie Ylva Johansson hier een plan zal presenteren om de migratieproblemen in Europa aan te pakken.

De zuidelijke landen, met het zwaarbelaste Italië voorop, eisen al langer herverdeling van de migranten die aankomen op hun kusten. Veel Oost-Europese landen daarentegen weigeren dit, en willen ook geen geld betalen voor de opvang in andere landen. Noord-Europese landen, waaronder Nederland, zijn bang dat er meer vluchtelingen hun kant op komen.

Dit weekend liepen op een congres van de VVD de spanningen over de asielcrisis in Nederland hoog op. Om uit deze impasse te komen, hoopt het kabinet op leiding vanuit Europa.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie