Speelschema | NAVO, Bulgarije en nieuwe collega’s voor Stef Blok

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De NAVO-ministers van Defensie zitten vandaag voor de tweede dag op rij samen in Brussel, Europarlementariër Sophie in ‘t Veld reist naar Bulgarije en de Europese Rekenkamer verwacht heel wat nieuwe gezichten. 

NAVO

Gisteren sloot president Zelensky nog aan bij minister van Defensie Kajsa Ollongren en haar collega’s. De eerste dag van de bijeenkomst stond dan ook helemaal in het thema van Oekraïne. “Het is belangrijk dat we onze steun aan Oekraïne opnieuw bevestigen”, zei Ollongren. Waarmee ze wil benadrukken dat het conflict in Israël niet betekent dat de aandacht voor Oekraïne verslapt.

Vandaag verschuift de focus. De defensieministers van Zweden en Israël schuiven aan in Brussel. Zweden wil lid worden van de NAVO, maar Hongarije en Turkije liggen nog altijd dwars. 

Bulgarije

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld reist vandaag naar Bulgarije, als hoofd van een speciale missie van het Europees Parlement die de staat van de democratie en de rechtsstaat in de gaten houdt. Het tweedaagse bezoek zal focussen op onderwerpen zoals anti-corruptiemaatregelen, de werking van het justitiële apparaat, persvrijheid, de veiligheid van journalisten en de bescherming van minderheden. 

Gedurende een intensief programma zullen de Europarlementariërs spreken met diverse bewindspersonen, zoals de Bulgaarse minister-president en de ministers van Justitie, Cultuur en Binnenlandse zaken.

“Bulgarije heeft na een politiek zeer turbulente periode eindelijk een regering waar het Europees Parlement mee kan praten over een aantal urgente problemen”, vertelt In ‘t Veld. “Er moet meer worden gedaan tegen corruptie en daarvoor moet het Openbaar Ministerie effectiever gaan opereren, zonder speelbal te zijn van de politiek.”

Europese Rekenkamer

In de Europese Rekenkamer, de financiële waakhond van de EU, zijn er heel wat leden die aan het einde van hun termijn zitten. Vandaag worden er namens Denemarken, Spanje en Ierland nieuwe kandidaten verhoord in het Europees Parlement. Vervolgens stemmen de Europarlementariërs over hun benoeming. 

Elke lidstaat heeft één Rekenkamerlid. Namens Nederland is dat Stef Blok. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie