Speelschema: Munitietekort, tuinbouw, luchtkwaliteit en loontransparantie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Genoeg te doen vandaag in de Europese instanties. EU-ministers van Defensie komen bij elkaar om het over munitie te hebben. Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) spreekt een conferentie toe over tuinbouw en zijn collega Vera Tax (PvdA) organiseert een lunch-debat over luchtkwaliteit. Ook Europarlementariër Samira Rafaela (D66) zit niet stil. Zij brengt in Den Haag mensen op de hoogte over loontransparantie.

Toekomst van de tuinbouw

Bert-Jan Ruissen (SGP) spreekt vandaag bij de conferentie Grow23 over de kansen en uitdagingen van de Europese tuinbouw in het licht van de Europese klimaatplannen, de Green Deal. Daarmee wil de Europese Commissie de EU duurzamer maken.

Op de conferentie komen beleidsmakers uit de Commissie, het Europees Parlement, mensen uit het bedrijfsleven en wetenschappers bij elkaar.

Defensie

Ook belangrijk: de uitdagingen van en kansen voor Oekraïne. Daarom komen EU-ministers van Defensie vandaag weer bij elkaar om het te hebben over militaire steun. Dat gaat over het trainen van soldaten, maar ook het leveren van munitie.

Onlangs werd duidelijk dat in Oekraïne meer munitie verschoten wordt dan de NAVO kan produceren. In Amerika is de productie al opgeschroefd. De EU overlegt of het samen munitie in kan kopen om de kosten te dekken.

De luchtkwaliteit

Europarlementariër Vera Tax (PvdA) maakt zich over iets anders druk. Luchtkwaliteit staat op haar agenda. Ze organiseert samen met een collega-Europarlementariër een lunch-debat.

Welke wetten zijn er en wat moeten de Europese instellingen doen om de luchtkwaliteit in Europa te beschermen? Tax: “Luchtverontreiniging is in de EU nog steeds de belangrijkste milieu-oorzaak van een vroegtijdige dood. Elk jaar sterven ongeveer 300.000 mensen vroegtijdig als gevolg van luchtverontreiniging.”

Vrouwendag

Niet in Brussel maar in Den Haag organiseert Europarlementariër Samira Rafaela (D66) een briefing over de EU-wet inzake loontransparantie.

Rafaela legt uit waarom bindende maatregelen belangrijk zijn om gelijkwaardige waardering voor gelijk werk te realiseren. Ze is de karrentrekker. Een beter beeld van wat medewerkers van een bedrijf verdienen moet het makkelijker maken grote verschillen in loon aan te kaarten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie