Speelschema: Munitie en sociale zaken

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie presenteert vandaag haar plan om gezamenlijk munitie in te kopen. De Europese ministers voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid zitten samen in Zweden.

Munitie

Oekraïne zegt al een tijd dat het niet genoeg munitie heeft voor haar artillerie. Estland schatte in dat Rusland zo’n 20.000 tot 60.000 granaten per dag afvuurt. In vergelijking vuurt Oekraïne tussen de 2.000 en 6.000 granaten per dag af. Oekraïne verschiet daarmee meer munitie dan de NAVO kan produceren.

De EU besloot daarom gezamenlijk munitie in te kopen voor Oekraïne. Maar de vraag wie die munitie mag gaan produceren, zorgde nog wel voor het nodige gesteggel onder de lidstaten. Zo vonden sommige landen, zoals Frankrijk, dat het geld enkel naar producten van munitie binnen de EU mag gaan. Andere landen stonden pragmatischer in de wedstrijd, aangezien het erg onzeker is of enkel EU-producten voor voldoende munitie kunnen zorgen.

Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton trok op een Europese tournee om zijn oor te luister te leggen bij tien lidstaten. Vandaag presenteert de Europese Commissie officieel haar finale voorstel voor het munitieplan.

Sociale Zaken

Minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip mag vandaag naar Stockholm om samen te zitten met haar EU-collega’s. Bij de bijeenkomst gaan de ministers het onder meer hebben over de vraag of de Europese arbeidsmarkt wel toekomstbestendig is. De grote groene en digitale transities die ons te wachten staan betekenen immers dat er veel werk verloren zal gaan. Toch zullen er ook heel wat nieuwe banen bij komen.

Verder gaan de ministers in discussie over de gevolgen van vergrijzing binnen de EU. Daarbij gaan ze het hebben over verschillende maatregelen die al genomen zijn en op de planning staan om het hoofd te bieden aan de steeds ouder wordende Europeaan. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie