Speelschema | Ministers van Transport bijeen, briefing over EU-uitbreiding en spannende dag voor BBB en NSC

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

In Luxemburg praten de Europese ministers van Transport vandaag over verduurzaming van de scheepvaart en het goederenvervoer. De commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer wordt bijgepraat over de uitbreiding en hervorming van de EU. Er rest een spannende dag voor BBB en NSC, want de christendemocratische fractie, de EVP stemt vandaag over hun aansluiting bij die fractie. 

Groenere schepen

De Europese ministers van Transport komen voor de laatste keer bijeen onder het voorzitterschap van België. In Luxemburg zullen de ministers het onder meer hebben over de scheepvaart. Deze sector moet volgens de Europese Commissie veiliger, schoner en moderner worden. Ook komt de vergroening van het goederenvervoer door meer gebruik te maken van het spoor aan bod. Voor Nederland zal demissionair minister Harbers aanwezig zijn. 

EU-uitbreiding

In de Tweede Kamer komt de commissie Europese Zaken bijeen om te praten over de uitbreiding en hervorming van de Europese Unie. Zo mag Oekraïne op 25 juni officieel beginnen met de toetredingsonderhandelingen tot de EU. EU-uitbreiding brengt veel vragen met zich mee. Ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken brengen de Kamerleden hiervan op de hoogte.  

BBB en NSC welkom?

Na de verkiezingen komen alle politieke fracties van het Europees Parlement bijeen om de verkiezingen door te nemen. Vandaag doen de christendemocraten, ofwel de EVP, dat. Deze bijeenkomst is extra spannend voor BBB en NSC omdat de christendemocraten vandaag stemmen over hun officiële aansluiting bij deze politieke groep. De komende weken volgen ook de andere fracties met hun bijeenkomsten.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie