Speelschema: Ministers bijeen over asielbeleid, Tweede Kamer bespreekt femicide

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vandaag komen de EU-ministers Justitie en Binnenlandse Zaken Luxemburg bij elkaar om het te hebben over het asielbeleid. Morgen vergaderen ze nog verder. In de Tweede Kamer heeft D66 een rondetafelgesprek aangevraagd om te praten over femicide.

Ministers bijeen over asielbeleid

Vandaag komen de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bijeen. Er wordt verwacht dat Eurocommissaris Ylva Johansson hier een plan zal presenteren om de migratieproblemen in Europa aan te pakken. Er bestaan veel spanningen tussen de zuidelijke, oostelijke en de noordelijke lidstaten over de manier waarop het Europees asielbeleid eruit moet zien. Wanneer het vandaag lukt om overeenstemming te bereiken, kunnen de onderhandelingen met het Europees Parlement van start gaan.

Verder zal er gesproken worden over het Schengenzone en de regels die vrij reizen in Europa mogelijk maken. Ook zullen de ministers van gedachten wisselen over de oorlog in Oekraïne en hoe Europa extremistisch geweld en georganiseerde misdaad het beste kan tegengaan. Als laatste komt ook mediavrijheid aan bod. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg zal voor Nederland aanwezig zijn.

Femicide

Verder houdt de Tweede Kamer vandaag een rondetafelgesprek over femicide, het doden van vrouwen omdat zij vrouw zijn. Femicide vindt vaak plaats in de privésfeer, tussen partners of familieleden. Het gesprek is aangevraagd door Hanneke van der Werf (D66). Zij wil meer duidelijkheid over wat er aan femicide voorafgaat en hoe het kan worden voorkomen. 

Ook in Nederland komt femicide namelijk voor. Uit cijfers blijkt dat er de afgelopen jaren gemiddeld 43 vrouwen werden vermoord. De dader is in het overgrote deel van de gevallen de (ex-)partner, vaak omdat zij niet willen scheiden. Bij de moord op mannen is in minder dan vier procent de (ex-)partner de dader.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie